Topchefs trekken aan alarmbel met nieuwe organisatie
Foto: BELGA

Elke dag gaat ongeveer één restaurant failliet, per week een topzaak. Harde cijfers die aan de basis liggen van de nieuwe organisatie Belgian Restaurants Association (BRA). Die strijdt voor een speciaal statuut voor restaurateurs met lagere personeelskosten, zo werd maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

‘De cijfers zeggen alles: over drie weken verschijnt de nieuwe Gault&Millau-gids voor 2014 en daarin staan vijftig restaurants minder dan in de gids voor 2013. Afgelopen jaar ging elke week een topzaak failliet’, aldus Philippe Limbourg van Gault&Millau in De Standaard. ‘Een derde van de failissementen viel in Wallonië, twee derde in Vlaanderen. Zo verloren we recent de sterrenzaken Kasteel Withof in Brasschaat en De Herdershoeve in Dudzele.’

Om en bij honderd chefs hebben zich verenigd in de nieuwe organisatie Belgian Restaurants Association, met de Brussels sterrenchef Yves Mattagne als voorzitter, die maandag werd voorgesteld op een persconferentie. De organisatie vraagt de overheid om in te grijpen en de personeelskosten te verlagen, ‘anders zijn 21.000 van de 60.000 jobs bedreigd’.

Geen enkele sector heeft een lager rendement per werknemer, overuren zijn noodzakelijk en automatisering is niet mogelijk zonder aan kwaliteit in te boeten, klinkt het. De restaurantsector wacht de verplichte invoering volgend jaar van een blackbox, een kassasysteem dat alle werktijden en financiële transacties registreert, met een bang hart af.