Verkoop dienstencheques trekt weer aan
Foto: Photo News
In september zijn er iets meer dan 9,1 miljoen dienstencheques gebruikt, of 4,2 procent meer dan in dezelfde maand van vorig jaar (8,75 miljoen gebruikte cheques). Opvallend, want in de voorgaande maand augustus was er, voor het allereerst, een daling gemeld van het gebruik van dienstencheques.

De daling van het aantal gebruikte dienstencheques in augustus bedroeg 4 procent. De sectorfederatie Federgon zag er het begin in van een trendbreuk in het tien jaar oude succesverhaal van de dienstencheques. Volgens Federgon zijn de dienstencheques te duur geworden, na een reeks prijsverhogingen door de federale regering.

'In sommige regio's is er nauwelijks nog een verschil met de prijs op de zwarte markt', zegde Federgon-directeur Muyldermans. 'Het succes van de dienstencheques was nochtans jarenlang te danken aan het feit dat de prijs lager lag dan voor zwartwerk.'

Voorbarig

Maar voorlopig lijkt er geen vervolg aan die negatieve trend te komen. Gegevens van de overheidsdienst RVA leren dat er in september opnieuw een stijging was van het gebruik van de dienstencheques.

Volgens de socialistische vakbond ABVV was Federgon veel te voorbarig met zijn conclusie. Federaal ABVV-secretaris Werner Van Heetvelde gelooft in de blijvende groei van het systeem van de dienstencheques. 'Dit jaar alleen al zijn er meer dan 4.000 voltijdse jobs bijgekomen', aldus Van Heetvelde.