Rocklegende Lou Reed overleden
Lou Reed tijdens een concert in 2008 Foto: EPA

De Amerikaanse zanger en legendarische gitarist Lou Reed is overleden. Dat bericht het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone op zijn website. Reed werd 71.

De vertegenwoordiger van Lou Reed, Andrew Wylie, bevestigt dat de dood van de zanger gerelateerd is aan een levertransplantatie. Die onderging Reed in mei van dit jaar.

Reed was samen met John Cale het gezicht van de uitermate invloedrijke rockgroep The Velvet Underground. Bekende nummers van The Velvet Underground zijn Sunday Morning en Femme Fatale. De groep schreef nummers over de duistere kant van het leven: heroïne, sadomasochisme en moord.

Begin jaren zeventig begon Lou Reed aan een succesrijke solo-carrière. De bekendste hits zijn onder meer Walk on the Wild Side en Perfect Day

 

 

De Amerikaanse zanger is in 1942 geboren in Brooklyn als Lewis Allan Reed. Hij studeerde aan de Syracuse University en werkte na zijn uren als tekstschrijver voor het platenlabel Pickwick Records. Midden jaren zestig raakte hij bevriend met de muzikant John Cale. Ze vormden de band de Primitives, wat later Warlocks werd. Toen Sterling Morrison en Maureen Tucker de band vervoegden, veranderden ze hun naam in the Velvet Underground. 

Kunstenaar Andy Warhol ontdekte de band en ontwierp de bekende albumhoes met de banaan. Die plaat, 'The Velvet Underground & Nico', geldt als een mijlpaal in de muziekgeschiedenis. 

Echt bekend werd Lou Roud toen hij aan een solocarrière begon in 1970. Op zijn tweede album 'Transformer' staat zijn hit Walk on the Wild Side. Met 'Transformer' vond Reed aansluiting bij een breder publiek. Daarna volgde onder meer nog het zwaarmoediger album 'Berlin', met songs over huiselijk geweld, drugsmisbruik, prostitutie en zelfmoord. In 2011 bracht Reed zijn laatste album Lulu uit, een verrassende samenwerking met metalband Metallica. 

 De Standaard-redacteur Peter Vanthyghem neemt vandaag in de ochtendkrant afscheid van Lou Reed:

Peter Vantyghem
De Standaard-redacteur Peter Vanthyghem neemt vandaag in de ochtendkrant afscheid van Lou Reed:

 

 Via deze link kan u het rouwregister ondertekenen.