VS luisterden Merkel al tien jaar af
Foto: AP

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA luistert het gsm-verkeer van de Duitse bondskanselier Angela Merkel al af sinds 2002. Dat blijkt uit geheime documenten die Der Spiegel in zijn bezit heeft.

Merkel werd mogelijk afgeluisterd vanuit de Amerikaanse ambassade, die op loopafstand van haar kantoor in Berlijn ligt. De afluisteractie zou zijn uitgevoerd door de Special Collection Service (SCS), een samenwerkingsverband van de NSA en de CIA.

Die dienst opereert wereldwijd in Amerikaanse ambassades en consulaten, veelal stiekem. Zelfs de diplomaten die op de ambassade werkten, zouden niet geweten hebben dat sommige van hun collega’s eigenlijk geheim agenten waren.

Sinds donderdag heeft het nieuws dat de NSA de gsm van bondskanselier Angela Merkel heeft afgeluisterd, voor de nodige opschudding gezorgd. Het onderwerp kwam ook ter sprake tijdens de EU-top in Brussel.

'Obama wist van niets'

Volgens de New York Times wist de Amerikaanse president Barack Obama niet dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de Duitse bondskanselier Angela Merkel afluisterde. Volgens de krant zou de Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice dat tegen haar Duitse ambtgenoot hebben gezegd.

Maar het populaire blad Bild am Sonntag trekt dat in twijfel en schrijft dat Obama wel degelijk wist dat Angela Merkel werd afgeluisterd. Keith Alexander, het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst, zou hem in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gebracht. 'Obama heeft die actie toen niet stopgezet, maar gewoon verder laten lopen', zo citeert de krant een hooggeplaatste medewerker van de NSA.

Het afluisteren van Merkel zou zo’n 10 jaar geleden zijn begonnen, onder Obama’s voorganger George W. Bush. Het is niet duidelijk waarom dat destijds gebeurde. Net zoals het ook onduidelijk blijft waarom Obama na 5 jaar presidentschap niet op de hoogte zou zijn van de afluisterpraktijken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in