Nooit studeerden zo veel jongeren voor een zorgberoep
Foto: jobat.be
Vlaanderen en Brussel samen tellen 16.626 studenten in Nederlandstalige opleidingen verpleegkunde. Een absoluut record, zegt Zorgambassadeur Lon Holtzer. Ook andere zorgrichtingen trekken steeds meer studenten aan.

Werken in de zorg is de voorbije jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Steeds meer studenten kiezen voor een opleiding verpleegkunde. In Vlaanderen en Brussel is hun aantal het voorbije jaar met 8 procent gestegen. “We tellen nu 16.626 studenten in Nederlandstalige opleidingen. Dat zijn er bij mijn weten nog nooit zoveel geweest”, zegt Lon Holtzer.

In Limburg en Brussel stijgt het aantal studenten verpleegkunde het sterkst. Volgens Lon Holtzer is dat het gevolg van de promotie voor zorgberoepen na wat Ford Genk overkwam. In Noord-Limburg is er ook een extra opleiding verpleegkunde bijgekomen. In Brussel zorgen vooral zij-instromers voor een sterke toename van het aantal studenten. Zij-instromers zijn werknemers uit een andere sector die de overstap naar de zorg maken. Aan de HUB zijn zelfs zes 50-plussers gestart met een opleiding.

Vraag blijft groot

Op de arbeidsmarkt heeft het succes van de opleiding alvast een positief effect. Tussen september 2011 en september 2013 is het aantal vacatures voor verpleegkundigen gedaald van 1.755 naar 1.290.

Werk is er nog voldoende, maar er blijven steeds minder vacante jobs openstaan. Dat is niet meer gebeurd sinds 2006. Al spelen hier ook besparingen in ziekenhuizen mee. Volgens berekeningen van Zorgnet Vlaanderen zouden daardoor 700 jobs verdwenen zijn.

“Ziekenhuizen merken dat ze bij de selectie opnieuw iets strenger kunnen zijn, maar zowel in de woonzorgcentra als in de geestelijke gezondheidszorg is de vraag veel groter dan het aanbod”, aldus Lon Holtzer.

>

>

>

>