Krachtige aardbeving in Fukushima
De kerncentrale van Fukushima ligt lam sinds de tsunami van 2011. Foto: REUTERS
De Japanse regio Fukushima is zaterdagmorgen (lokale tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Er ontstond een kleine tsunami met golven van hooguit 40 centimeter. In 2011 werd de kerncentrale van Fukushima nog tot een ruïne herschapen na een aardbeving met een magnitude van 9,0 en een daaropvolgende verwoestende tsunami.

De beving vond zaterdagmorgen plaats om 2.10 uur lokale tijd (19.10 uur in ons land). Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS had de schok een kracht van 7,3 op de schaal van Richter en bevond het epicentrum zich op ongeveer 10 km diepte in zee, op 475 km ten noordoosten van Tokio. De beving werd ook gevoeld in de Japanse hoofdstad.

De autoriteiten kondigden meteen een tsunami-alarm af en een klein uur na de beving bereikten golven tot 40 centimeter hoog de noordoostelijke kust van het land. De kleine tsunami zou geen schade hebben veroorzaakt. Het alarm werd na twee uur weer afgeblazen.

Personeel kerncentrale geëvacueerd

Of de nieuwe beving gevolgen heeft in de verlamde centrale van Fukushima is nog niet duidelijk. Het aanwezig personeel werd geëvacueerd, maar volgens de eerste berichten van radiozender NHK is er geen nieuwe schade of verhoogde straling. Tepco, de uitbater van de centrale, meldt dat er geen 'abnormaliteiten' zijn.

Bij de zeebeving en daaropvolgende tsunami van 11 maart 2011 werd de kerncentrale van Fukushima bijzonder zwaar geraakt. Het kwam tot een meltdown en om de reactoren te laten afkoelen, moeten herstellingsteams er onophoudelijk water in pompen. Dat radioactief besmet water wordt momenteel opgeslagen in tanks, maar daar zijn heel wat problemen mee. De afgelopen maanden werd er meermaals melding gemaakt van lekken.