Extra rijstroken op Brusselse Ring

De Vlaamse regering heeft beslist dat de Brusselse Ring op verschillende plaatsen extra rijstroken zal krijgen. Het doorgaand en lokaal verkeer wordt gescheiden. Kostenraming: 380 miljoen euro.

De Vlaamse regering heeft zes scenario's onderzocht en vandaag haar keuze voorgesteld. Belangrijkste kenmerk van die keuze is een scheiding van het lokaal en doorgaand verkeer op de Brusselse Ring. De werken moeten in 2016 starten.

Drie zones worden aangepakt: Zaventem, Noord en Groot-Bijgaarden. In zones Noord en Zaventem zullen drie stroken vrijgemaakt worden voor doorgaand verkeer en twee voor lokaal verkeer. Dat betekent dat er vier rijstroken bijkomen. Een verbreding dus.

In detail

Concreet komen er in het westelijke deel van de ring, tussen de E40 en de A12, 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer en 2x2 rijstroken voor lokaal verkeer. In het centrale deel, tussen de A12 en de E19, komen er drie rijstroken voor het doorgaande verkeer en 1 (permanente weefstrook) voor het lokale verkeer.In de zone Zaventem, het deel tussen de E19 en de E40 (richting Leuven) komen er opnieuw 2x3 rijstroken voor doorgaand en 2X2 rijstroken voor het lokale verkeer.

Platte verbreding

Volgens minister Crevits gaat het niet om een 'platte verbreding' van de ring maar om een 'optimalisatie'. Er komen ook voor 400 kilometer fietspaden bij en drie tramverbrindingen die het verkeer verder moeten ontlasten.

Gezondheid

Groen ziet meteen enkele problemen van het plan. 'Een verbreding zal de gezondheid en de levenskwaliteit van duizenden omwonenden in Brussel en Brabant schaden', waarschuwt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum. 'De verbreding zal zorgen voor extra fijn stof en lawaai.' Verder waarschuwt Groen nog voor een aanzuigeffect.

De Brusselse Ring is een van de drie grote dossiers die de Vlaamse regering nog wil oplossen in deze legislatuur. De andere twee zijn de Oosterweelverbinding en de Noord-Zuidas in Limburg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in