Groen licht voor oprichting Het Mediahuis
Foto: BELGA

Mediabedrijven Corelio en Concentra mogen hun krantentitels samen onderbrengen in Het Mediahuis. De Belgische Mededingingsautoriteit heeft hiervoor toestemming verleend na een aantal toezeggingen van beide groepen.

Dat wordt vanmorgen door Corelio bevestigd. De uitgevers van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg hebben zich ertoe verbonden om voor minstens vijf jaar alle krantentitels te behouden, en die ook inhoudelijk een eigen koers te laten varen.

‘Alle krantentitels zullen over een voldoende uitgebouwde redactie van journalisten en/of correspondenten beschikken, inhoudelijk aangestuurd door een eigen hoofdredactie’, zo staat in een mededeling van Corelio. Die redacties moeten minstens bestaan uit een voltijdse en specifiek aan de respectievelijke titels toegewezen hoofdredacteur, commentator, chef eindredactie, chef politiek of chef regio en een eindverantwoordelijke vormgeving.

Voor Gazet van Antwerpen is specifiek toegezegd om het verspreidingsgebied in de provincie Antwerpen te verzekeren aan lezers en adverteerders.

Corelio en Concentra lieten eind juni weten de kranten en digitale uitgaven samen te willen brengen. In de joint venture verwerft Corelio een belang van 62 procent en Concentra 38 procent. Corelio-CEO Luc Missorten noemt de schaalvergroting ‘noodzakelijk om de merken competitief te houden in het snel wijzigend en internationaliserend medialandschap’.

Tijdens een overleg met de ondernemingsraad liet de directie van Corelio weten dat Het Mediahuis al op 1 november start. De eerste ondernemingsraad van Het Mediahuis gaat door op 6 november.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in