Na schoenenmerk Louboutin krijgt nu ook de Canadese studente Rosea Lake gelijk over de campagne van ‘Vrouwen Tegen Islamisering’. De campagne is te sterk gebaseerd op het werk van de studente en mag daardoor niet meer gebruikt worden, oordeelt de rechtbank. De VB-politica gaat in beroep tegen de uitspraak.

Op posters en postkaarten wordt op de kortgerokte benen van Anke Van dermeersch op hoge hakken een schaal geprojecteerd. Daarop werden volgende waardeoordelen geplaatst (boven naar onder): steniging, verkrachting, hoer, slet, gematigde Islam en shariaconform. ‘Een vrouw wordt volgens de sharia als inferieur beschouwd. Het symbool daarbij is het verplichten van bepaalde kledij’, stelt voorzitter Anke Van dermeersch. ‘Hoer en slet, dat zijn termen die we naar ons hoofd geslingerd krijgen. Als vrouw verzetten wij ons daartegen.’

Van Louboutins naar Vlaams-nationalistische schoenen

Maar de poster schoot in het verkeerde keelgat bij schoenenmerk Louboutin, omdat de politica hoge pumps met rode zool draagt. Christian Louboutin eiste de stopzetting van de campagne omdat het merk naar verluidt schade werd toegebracht.

De rechter in kort geding gaf Louboutin gelijk en liet de rode zool verbieden. Anke Van der Meersch was creatief. Ze stelde kort na de uitspraak al meteen nieuwe, licht gewijzigde affiches voor met daarop schijnbaar identieke schoenen met weliswaar gele zolen. Op de vraag of het om hetzelfde merk gaat, antwoordde ze: 'Het paar Louboutinschoenen heb ik uitgedaan, dit zijn mijn Vlaams-nationalistische schoenen.'

Plagiaat?

Er werd echter ook een rechtszaak tegen Van dermeersch aangespannen door de Canadese studente grafisch ontwerp Rosea Lake, omdat ze er haar eigen werk ‘Judgements’ in herkende. Alleen ging de schaal bij haar van ‘preuts’ tot ‘slet’ en wilde ze zich zo verzetten tegen de beoordeling van vrouwen op basis van hun kledij.

Lake vond dat Van dermeersch haar idee gestolen en misbruikt heeft voor haar anti-islamcampagne en dagvaardde Van dermeersch voor de Antwerpse kortgedingrechter wegens schending van de auteursrechten en het onrechtmatig gebruik van haar werk.

Die gaf de studente gelijk: Van dermeersch mag het campagnemateriaal niet langer gebruiken. Anke Van dermeersch verklaarde eerder al dat het werk van Rosea Lake haar geïnspireerd had, net zoals een maatbeker of het liedje ‘These boots are made for walking’, maar dat er van plagiaat geen sprake is.

Van dermeersch in beroep

 Anke Van dermeersch blijft erbij dat dagvaarding van Lake nietig verklaard moet worden, omdat de Canadese nog geen 19 jaar was toen ze die indiende en daardoor niet 'procesbekwaam' is volgens de Canadese wetgeving. De VB-politica gaat in beroep tegen de uitspraak in kortgeding.

'Ik blijf mij verzetten tegen de islamisering van onze straten en wijken', liet Van dermeersch weten in een reactie. 'ik verdedig de waardigheid en vrijheid van vrouwen die nu reeds onder druk staan door de groeiende aanwezigheid van de islam in onze samenleving. Ik ben niet onder de indruk van politiek gemotiveerde vonnissen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig