De website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA/NDP) pakt uit met foto's van N-VA fractievoorzitter Jan Jambon die een toespraak houdt op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds in 2001.

De link met het Sint-Maartensfonds - een vereniging van Vlamingen die aan de zijde van de SS streden in de Tweede Wereldoorlog - komt ongelegen voor een partij als N-VA die zich niet graag geassocieerd ziet met meer extreem rechts of ronduit fascistische organisaties.

Sauwens

Dat zo'n verband met het Sint-Maartensfonds politiek gevaarlijk is, mocht Johan Sauwens aan den lijve ondervinden: toen bekend raakte dat hij in 2001 op de jubileumviering van het Sint-Maartensfonds aanwezig was, moest hij ontslag nemen als minister.

Het extreem-rechtse N-SA steekt op zijn website niet onder stoelen of banken dat het de bedoeling is met de bewuste beelden foto's Jan Jambon en de N-VA schade te berokkenen, uit onvrede met de ‘hypocrisie en dubbele standaarden van het partijpolitieke establishment’.

Volgens het N-SA keert N-VA - ‘burgerlijke Vlaams-nationalisten die effectief macht verwerven’ - zich tegen nationalistische activisten ‘zoals de Belgische staat al 180 jaar doet’. Het N-SA verwijst daarbij onder meer naar het ‘onderdrukken’ van manifestaties tegen communisten en het koningshuis. ‘Zoals wij van het N-SA aan de lijve mochten ondervinden op 1 mei-toen onze betoging tegen de PVDA verboden werd- en nu weer met het uitdelen van ballonnen tegen het koningsbezoek aan Antwerpen.’

‘Wanneer ze niet aan de macht zijn, dan schurken zij zich graag aan de zijde van extreem-rechtse militanten zoals leden van het SMF en dergelijke’, klinkt het. Om die ‘hypocrisie’ aan de kaak te stellen, worden dus foto's gepubliceerd die Jambon in diskrediet moeten brengen door hem te linken aan het Sint-Maartensfonds, een organisatie van Oostfronters - Vlamingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de SS streden.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig