Senaat doet debat beleidsverklaring dunnetjes over
Foto: Jimmy Kets

Ruim een week na de beleidsverklaring van premier Di Rupo en een week na het vertrouwen van de Kamer heeft de Senaat donderdagvoormiddag de verklaring van de regering besproken. Alle sprekers voelden zich ongemakkelijk bij deze ‘overbodige’ en laattijdige oefening.

Een aantal fractieleiders greep de gelegenheid aan om de balans op te maken van het geleverde werk en vooruit te kijken op het laatste werkjaar van de legislatuur. Dirk Claes (CD&V) en Martine Taelman (Open VLD) vonden dat zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen voor het personeel van de Senaat, die grondig afgeslankt zal worden door de zesde staatshervorming.

Weinig fractieleiders gingen echt in op de beleidsverklaring, aangezien alles reeds gezegd was in de Kamer. Huub Broers (N-VA) verweet premier Di Rupo wel geen beleidsverklaring te hebben afgelegd, maar een verkiezingsspeech, ‘een eerder fletse, maar het was er één. Door de diversiteit aan tegengestelde ideeën kwam u er niet toe om een coherent en begrijpelijk geheel te vormen’, voegde hij er nog aan toe.

Net als Broers hakte ook Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) in op het regeringsbeleid en de zesde staatshervorming. Di Rupo spreekt over de ‘grootste staatshervorming’, maar de Titanic was ooit ook het grootste schip en de Sovjetunie het grootste land, en we weten wat daar van geworden is, stelde ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig