Smet: ‘Engels moet officiële taal zijn in Brussel’
Foto: BELGA

Begin dit jaar wilde Vlaams minister van Onderwijs -en Brusselaar- Pascal Smet nog nadenken over de invoering van het Engels als officiële taal in Brussel. Vandaag zegt hij: ‘Als Brussel een internationale stad wil zijn, moet het Engels de officiële taal worden.’ Dat meldt de nieuwssite EurActiv.

Smet sprak over Brussel op de lancering van het Marnixplan, een project dat het leren van verschillende talen in Brussel moet bevorderen. Het focust op het Nederlands, het Frans en het Engels. Een goed plan, volgens Smet, maar als Brussel echt een internationale stad wil zijn, moet het een stap verder gaan. En dat is de invoering van het Engels als officiële taal.

Uit een studie van de VUB blijkt dat het gebruik van het Engels in de hoofdstad achteruit gaat. Net als het Nederlands en het Frans. Dat terwijl het Arabisch aan een opmars bezig is. In 2006 spraken 6,6 procent van de Brusselaars Arabisch, vandaag is dat 17,9 procent. Het gevolg is dat mensen in de hoofdstad moeilijk communiceren met elkaar.

Voor Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet is het geen probleem dat meer mensen Arabisch spreken. ‘Maar ik zou graag willen dat iedereen die in Brussel woont minstens een gezamenlijke taal spreekt. Dat kan het Engels zijn’, aldus Smet.