‘VN wil Zwarte Piet helemaal niet afschaffen’
Foto: EPA

Zwarte Piet hoeft helemaal niet voor zijn job te vrezen. Dat gerucht ontstond na een brief van ‘VN-expert’ Verene Sheperd. Maar de VN distantieert zich nu van haar uitspraken.

Dinsdag zei Verene Sheperd, het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, in het Nederlandse radioprogramma EenVandaag dat ze die figuur persoonlijk beledigend vindt. Een ‘terugkeer naar slavernij’, zei ze. ‘Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft.’

Er ontstond een ware protestgolf . In de Lage Landen heerste een heilige schrik dat Zwarte Piet door de VN afgeschaft zou worden. Maar dat zal niet gebeuren, verzekert vertegenwoordiger van de VN-mensenrechtenraad Xabier Celaya in De Morgen. ‘De VN draagt geen verantwoordelijkheid voor de kritiek van Shepherd op Zwarte Piet. Het gaat om vrijwilligers die niet betaald worden door de VN en in eigen naam spreken’, klinkt het.

Incompetentie

‘Hoe kan men zoveel incompetentie ernstig nemen’, vroeg Marc Jacobs, Belgisch vertegenwoordiger van Unesco, zich woensdag al af in een opiniestuk op deredactie.be. ‘De vier ondertekenaars behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van de VN.’ Volgens Jacobs is het pure zelfpromotie: ‘Unesco-instrumenten misbruiken om een eigen agenda in de media te brengen’.

‘Een slechte zet in een spel van pressiegroepen in Nederland’, klinkt het in Nederlandse media. ‘De uitlatingen van Verene Shepherd neemt de magie van het aloude traditionele sinterklaasfeest weg. Het zou toch ongelooflijk jammer zijn als dat zou verdwijnen, omdat actiegroepen willen dat er geen verhalen, fantasieën en beelden meer circuleren over mensen met een donkergekleurde huid?’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig