'Goede' bacteriën noodzakelijk voor gezonde huid
Foto: ss

Jezelf wassen met zeep is een slecht idee, zo verklaart de Duitse dermatoloog Thomas Lutger donderdag in De Standaard. Het heeft een impact op de ‘goede’ bacteriën op onze huid die dreigen overgroeid te worden door ‘slechte’ bacteriën. En dan krijg je infecties en andere narigheden.

Lutger gaat zelfs nog een stapje verder en meent dat we ook na een toiletbezoek onze handen niet per se met zeep moeten wassen. ‘Want je urine: die is steriel. Je uitwerpselen zijn dat niet, maar ze bevatten doorgaans geen schadelijke bacteriën. Dat doen ze alleen als je een darminfectie hebt’, verklaart hij in De Standaard.

Uitgezonderd plaatsen zoals ziekenhuizen - waar steeds ziekmakende bacteriën op de loer liggen - moeten we ons dus geen zorgen maken over de huis-, tuin- en keukenbacteriën die ons omringen, aldus Lutger. ‘Een menselijk lichaam telt twee kilogram nuttige bacteriën. In de darm, maar ook op de huid. Probeer ze vooral niet kwijt te raken.’

De cosmetica-industrie gaat ons niet aanraden minder zeep en consoorten te gebruiken, maar stort zich wel volop op het onderzoek naar die ‘goede’ bacteriën en werken aan bacteriële smeerseltjes die kunnen helpen tegen onder meer eczeem en lijfgeur.

‘Een miljoen bacteriën per vierkante centimeter huid. Ruim vijfhonderd verschillende soorten, allemaal op elkaar ingespeeld’, verklaart Luc Aguilar, diensthoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij L’Oréal aan onze redactrice die werd uitgenodigd op de onderzoeksafdeling van de beautygigant in het Franse Clichy. ‘En zoals we diarree krijgen als in onze darm de slechte bacteriën de goeie overwoekeren, zo kan onze huid ziek worden als de slechte het van de goede halen.’

Maar omdat we nog veel niet weten over die bacteriën (zoals welke rol voeding en klimaat spelen), komt L’Oréal voorlopig nog niet met crèmes op de markt waarin ‘goede’ bacteriën zitten verwerkt. Producten met daarin stoffen die door deze goede bacteriën worden afgescheiden, daaraan wordt wél gewerkt, aldus L’Oréal.

Hoe ons huid werkt als één kolossaal ecosysteem, hoe 'goede' en 'slechte' bacteriën dan van elkaar verschillen en hoe de schoonheidsindustrie onevenwichten die leiden tot roos, lijfgeur en eczeem willen oplossen leest u vandaag in De Standaard.