'Spionage onder vrienden, dat gaat niet'
De Amerikaanse ambassadeur Emerson en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle Foto: AFP

Bondskanselier Merkel zei vlak voor de EU-top vandaag in Brussel dat vrienden elkaar niet bespieden. Merkels mobiele telefoon is mogelijk afgeluisterd door de Verenigde Staten. Duitsland geldt als een belangrijke bondgenoot van de VS, wat de zaak extra pijnlijk maakt. Berlijn zal de verklaringen van de Amerikaanse geheime dienst NSA grondig onderzoeken.

Op de Europese top, die vanmiddag begon, bespreken de 28 staatshoofden en regeringsleiders een hele rist actuele thema's, waaronder de toekomst van de digitale economie. Maar een belangrijker onofficieel punt op de agenda zullen de spionageschandalen van de Amerikaanse geheime dienst NSA zijn.

Zeker nu Duitsland aanwijzingen heeft dat de gsm van Merkel afgeluisterd is. Ook de Franse president François Hollande dringt er op aan. De NSA onderschepte tussen december 2012 en januari 2013 ruim 70 miljoen Franse telefoongegevens. Ook Elio Di Rupo en Rutte zien de ernst van de situatie in. 'Deze spionage is onaanvaardbaar, van wie ze ook komt', zei Di Rupo voor aanvang van de top.

De Duitse regering zal alle mondelinge en schriftelijke verklaringen van de NSA in de zaak opnieuw onderzoeken, zo zei het hoofd van de kanselarij Ronald Pofalla donderdag in Berlijn. Dat proces is inmiddels gestart. Pofalla verklaarde ook nog de zaak volledig te willen ophelderen.

Ambassadeur op matje

Vanmiddag riep minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle de Amerikaanse ambassadeur John B. Emerson op het matje, om ‘het standpunt van de Duitse regering’ te horen te krijgen, zo luidt het.

Voor het begin van de top zei de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière dat de bondskanselier bijzonder zwaar aan de zaak tilt. 'Als het waar is wat we horen, dan zou dat heel erg zijn', aldus de Maizière op de Duitse omroep ARD. 'Zo kan het niet werken.' Duitsland geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten.

Gisteren al riep Merkel president Obama ter verantwoording. Ze vroeg ‘onmiddellijke en volledige uitleg’ over de Duitse aanwijzingen dat de Verenigde Staten haar mobiele telefoon jaren hebben afgeluisterd. De waardvoerder van Merkel sprak van een mogelijke vertrouwensbreuk. Obama verzekerde gisteren in het telefoongesprek dat de VS haar communicatie niet controleert. Hij sprak echter niet over het verleden.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in