De Standaard legt racisme in Vlaanderen bloot
Foto: ds
We willen het niet altijd zien, maar racisme is alomtegenwoordig: op de werkvloer, in de klas, op de sofa, in het rusthuis. Onze taal is ermee besmet, ons gedrag erdoor gecompromitteerd. Racisme, relatief? Allerminst. Vanaf zaterdag gaat de Standaard op zoek naar de staat van de diversiteit in ons land en getuigen allochtonen over hun ervaringen.

Waarom deze reeks? 'Racisme en vreemdelingenhaat zijn van de politieke agenda', zegt hoofdredacteur Karel Verhoeven. 'We schijnen goed bezig met die veelkleurige maatschappij, racisme heet relatief geworden. Maar de tientallen Vlamingen met een migratieachtergrond die wij spraken, vinden niets relatiefs aan de blik waarmee zij zich bekeken voelen. Betutteld, uitgesloten, vreemd bevonden. Op school, op de huurmarkt, als kunstenaar, kok, leraar, advocaat. Lees een week lang over de getuigenissen die wij hoorden en de nieuwe studies die wij lazen. En trek zelf uw conclusies over hoe relatief racisme anno 2013 is.'

Zeven jaar geleden vroegen we een reeks grote bedrijven hoeveel werknemers van vreemde origine ze in dienst hadden. Nu hebben we het diezelfde bedrijven opnieuw gevraagd.

De confronterende cijfers presenteert De Standaard in 6 afleveringen,  samen met getuigenissen van allochtonen over hun ervaringen.

Ik baat sinds kort de cafetaria van de tennisclub van Meulenberg uit. De klanten vragen mij of er nu alleen nog couscous en tagine op tafel komt, terwijl mijn schnitzels veel beter zijn. Of ze vragen me of nu iemand met een hoofddoek komt opdienen.
Mustapha Bencherif
Samen met een vriend heb ik een empirisch onderzoek opgezet. Op één avond probeerden we binnen te geraken in zes discotheken en karaokebars. We zijn alle twee even oud, hebben alle twee een hogere opleiding en hadden de juiste kleren aan. Objectief gezien waren we helemaal hetzelfde, behalve de huidskleur. Om drie uur ‘s nachts waren we rond. Het resultaat: hij mocht overal binnen, ik mocht nergens binnen.
Nathan

 

DE ZWARTE LIJST. Leven in een kleuronvriendelijk land

Lees de reeks vanaf zaterdag in De Standaard:  

ZATERDAG 26/10

De integratieparadox

MAANDAG 28/10

Onderwijs

DINSDAG 29/10

Werk

WOENSDAG 30/10

Kunst

DONDERDAG 31/10

Wonen

ZATERDAG 2/11

Op rust

 

GEINTERESSEERD EN U BENT NOG GEEN ABONNEE?

Dan hebben wij voor u ons extra voordelig aanbod: 1 maand digitaal voor slechts € 9 i.p.v. € 18.