Vandernacht ontkent kandidatuur Staatsveiligheid
Foto: Photo News

Pascale Vandernacht, die magistrate is bij de Raad van State, ontkent dat ze kandidaat is voor de functie van administrateur-generaal bij de Staatsveiligheid.

De naam van Vandernacht werd door De Morgen geciteerd als kandidate van de PS om de inlichtingendienst te gaan leiden, maar zijzelf zegt die job niet te ambiëren.

‘Via persberichten vernam ik deze morgen dat ik kandidaat zou zijn voor de functie van administrateur-generaal bij de staatsveiligheid’, klinkt het. ‘Ik bevestig u echter dat het absoluut niet mijn bedoeling is te kandideren voor deze functie.’

Vandernacht is magistrate bij de Raad van State en was in een vorig leven kabinetsmedewerkster van PS-vicepremier Laurette Onkelinx (PS). Ze schreef er onder meer het wetsontwerp over de bijzondere opsporingsmethoden voor de inlichtingendiensten.

De positie van Alain Winants aan het hoofd van de Staatsveiligheid staat al langer ter discussie. De topmagistraat met liberaal etiket had in de Wetstraat zowat alle steun verloren, zeker na de heisa over het mogelijk schaduwen van politici tijdens een onderzoek naar Scientology. In zijn laatste rapport, dat vandaag is gepubliceerd, stelt het Comité I echter dat de Staatsveiligheid haar boekje niet te buiten ging.

Als opvolger van Winants circuleert ook de naam van federaal procureur Johan Delmulle.