Amerikaanse paters brouwen trappist
(archieffoto) Foto: EPA

Na België, Nederland en Oostenrijk zijn de VS binnenkort het vierde land waar trappistenbier gebrouwen wordt. Het bier van een abdij in Massachusetts krijgt het exclusieve label, schrijft De Tijd woensdag.

De Saint Josephabdij in Spencer, een dorpje in Massachusetts in de buurt van Boston, treedt binnenkort toe tot de exclusieve club van brouwers van trappistenbier. De paters van de abdij openen een brouwerij en het bier dat ze zullen produceren, krijgt het keurmerk ‘Authentic Trappist Product’, bevestigt François de Harenne, woordvoerder van de Internationale Vereniging Trappist, die over het trappistenerfgoed waakt.

De Saint Josephabdij werd gesticht in 1950 en behoort tot de cisterciënzerorde van de stricte observantie, beter bekend als trappisten. De roots van de kloostergemeenschap gaan terug tot paters uit Frankrijk die eind 18de eeuw de revolutie ontvluchtten.

De paters produceren op de boerderij van de abdij al andere producten, zoals confituur. Daar komt binnenkort bier bij zodra de brouwerij af is. De paters in Spencer krijgen daarvoor de hulp van hun Belgische collega’s uit Chimay. Het bier, met een alcoholpercentage van 6,5 procent, wordt op het etiket omschreven als licht van kleur met een gouden rand, robuust, met een fruitig accent, een droge afdronk en een licht bittere hopsmaak.

Met de toevoeging van Spencer breidt de trappistenbierclub uit tot negen abdijen. Zes daarvan liggen in België: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Rochefort, Orval en Achel. Nederland (La Trappe uit Tilburg) en Oostenrijk (Stift Engelszell) tellen er elk een. Dit jaar worden het er nog tien als de abdij Maria Toevlucht in het Nederlandse Zundert zijn bier aan de wereld voorstelt. Mogelijk worden het er nadien weer negen omdat de brouwerij in het Limburgse Achel met een opvolgingsprobleem zit als de pater-brouwer ermee ophoudt.