Apple onthult dunnere iPad Air
Foto: AP
Apple heeft zowat zijn hele productgamma een update gegeven. Nieuwe software, nieuwe Mac-computers, nieuwe MacBook Pro-laptops, en vooral: nieuwe iPads. De dunnere en lichtere iPad gaat door het leven als iPad Air.

 Wat werd aangekondigd als een iPad-bijeenkomst, bleek al snel een persconferentie waarop Apple-topman Tim Cook en de rest van het Apple-management haast alle producten een opfrissing gaven. Zo is er de nieuwe OS X Mavericks, een update van het besturingssysteem dat voortaan gratis te downloaden is. Ook de Mac Pro-computer en de bestaande MacBook Pro-laptops krijgen een flinke update en worden dunner, lichter en sneller. 

Apple-ceo Tim Cook begon ook gewoontegetrouw met het citeren van enkele indrukwekkende cijfers. Over de nieuwe iPhones bijvoorbeeld (9 miljoen verkochte exemplaren in het eerste weekend), iOS 7 (na vijf dagen 200 miljoen toestellen op de nieuwe software) en de App Store (1 miljoen beschikbare apps, die ontwikkelaars intussen al 13 miljard dollar hebben opgeleverd.

Apple gaat overigens zelf ook heel wat van zijn eigen software gratis aanbieden aan nieuwe klanten. Zo wordt de volledige iLife-suite gratis. Eerder al had Apple aangekondigd de iWork-suite met kantoorapplicaties gratis te zullen aanbieden, maar daar komen nu dus ook iPhoto, iMovie en Garageband bij.

iPad Air

Maar het is toch vooral de update van de iPad-tablets waar iedereen op zit te wachten. De opvallendste verandering komt er met de naam van de nieuwe 'grote' iPad. Die gaat voortaan door het leven als de iPad Air. De tablet heeft nog steeds een 9,7-inch display, maar is 20% dunner en 28% lichter dan zijn voorganger. De iPad Air volgt ook het designpad dat Apple vorige jaar met de iPad Mini is opgegaan: een dunner toestel, met iets andere verhoudingen en een kleinere schermrand. 

Net zoals de iPhone 5S bevat ook deze iPad Air de allernieuwste A7-processor en maakt het toestel gebruik van de geavanceerde 64-bit architectuur. Hiermee kunnen data sneller worden doorgevoerd, wat een betere gebruikservaring moet opleveren. De processor zorgt overigens voor een flinke snelheidsboost, wat de iPad Air volgens Apple tot acht keer krachtiger maakt dan de huidige iPad. Ook de wifi-chip binnenin het toestel krijgt een update en wordt een pak sneller. En dat alles zonder een aanslag te plegen op het batterijleven van de iPad.

iPad Mini krijgt Retina-display

Ook de kleinere iPad Mini, waarvan vorig jaar de eerste versie boven de doopvont werd gehouden, is toe aan een update. Zoals verwacht krijgt deze kleine Mini een retinascherm dat qua scherpte gelijke tred houdt met het gedetailleerde scherm van de grote iPad. En ook de befaamde snellere A7-chip vindt zijn weg naar de iPad Mini 2 - die officieel overigens 'iPad Mini met Retina Display' heet. 

De iPad Air zal vanaf 1 november te koop zijn in een hele reeks landen, waaronder ook Nederland en België. Prijzen beginnen vanaf 479 euro, voor een iPad Air met wifi en 16 GB opslagruimte.

De nieuwe iPad Mini begint vanaf 389 euro (wifi, 16 GB). De huidige iPad Mini wordt veertig euro goedkoper en kost nog 289 euro. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig