Europa werkt aan strengere controles op implantaten en protheses
Foto: Photo News

Het Europees Parlement wil strengere controles op medische hulpmiddelen zoals implantaten en protheses en op de betrouwbaarheid van zwangerschapstests en dna-tests. De nieuwe Europese wetgeving vloeit voort uit de schandalen rond lekkende borstimplantaten en schadelijke heupprotheses.

Drie jaar geleden brak het schandaal rond de borstimplantaten van het Franse PIP los. De controle op medische hulpmiddelen die op de markt worden gebracht, bleek niet te volstaan. Gebrekkige producten berokkenen niet enkel de patiënten veel leed, hun verwijdering kost de gezondheidszorg ook handenvol geld.

Het Europees Parlement schaarde zich dinsdag achter wetgeving die ervoor moet zorgen dat die falende hulpmiddelen onderschept worden vooraleer ze de markt bereiken. Zo zullen nationale controlediensten aan striktere eisen moeten voldoen en wordt het Europees toezicht aangesnoerd.

N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker wijst op omkoopschandalen in Oost-Europa en controlediensten die betaald advies verstrekten over de beste methode om een Europese certificatie te verwerven. ‘Die praktijken willen we met het verscherpte Europese toezicht voorkomen.’

Het PIP-schandaal bracht ook aan het licht dat de autoriteiten niet precies wisten hoeveel vrouwen er een mogelijk gebrekkig implantaat hadden laten inbrengen. De Europarlementsleden bepleiten een registratiesysteem, zodat patiënten onmiddellijk verwittigd kunnen worden indien blijkt dat er iets schort aan een implantaat of prothese.

Tenslotte vraagt het Europees Parlement, dat over de maatregelen nog een akkoord moet bereiken met de lidstaten, ook maatregelen voor een betere omkadering van diagnostische tests, zoals zwangerschaps-, diabetes-, hiv- en dna-tests. Ervaring heeft uitgewezen dat ook die tests niet steeds betrouwbaar zijn.