Familieleden vragen verontschuldigingen voor gefusilleerden WO I
Foto: Legermuseum

De families van de Belgische militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het vuurpeloton verschenen vragen verontschuldigingen van de overheid voor de schijnprocessen die toen voor de Krijgsraad werden gevoerd. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden meer dan tweehonderd Belgische soldaten en officieren ter dood veroordeeld omdat ze deserteerden of bevelen niet opvolgden. In twaalf dossiers werd de doodstraf ook effectief uitgevoerd: elf militairen verschenen voor het vuurpeloton, terwijl één soldaat werd onthoofd.

Uit het boek De dood met de kogel van historicus en auteur Siegfried Debaeke blijkt nu dat justitie destijds flink dwaalde en dat de dossiers over de betrokkenen vaak flinterdun waren en verkeerde informatie bevatten. Zo zouden twee van de slachtoffers in het strijdgewoel hun eenheid zijn kwijtgeraakt.

Daarom eisen de nabestaanden van 9 gefusilleerde deserteurs nu excuses. Twee andere soldaten werden veroordeeld wegens moord. Voor hen wordt een verontschuldiging geëist. ‘Alphonse, Paul en de zeven anderen staan in de officiële geschiedschrijving nog steeds geboekstaafd als jongens die volkomen terecht de doodstraf kregen. Alsof ze onvervalste criminelen zijn en geen oorlogsslachtoffers. Kan België de fouten die haar instellingen hebben gemaakt, vandaag ook toegeven en deze zwarte bladzijde eindelijk omslaan?,’ klinkt het in een open brief van de families.

Lees de volledige open brief op www.grootvadersoorlog.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig