Redactie Radio 1 schrijft brief aan Sandra De Preter
Foto: VRT - Bart Musschoot
De voltallige redactie van Radio 1 heeft een brief geschreven aan Sandra De Preter, algemeen directeur van de VRT. Dat vernam De Standaard uit betrouwbare bron. In de brief stelt de redactie zich de vraag welke rol er in de toekomst nog voor cultuur is weggelegd op de openbare radiozender.

Die vraag komt er nu versneld naar aanleiding van het verdwijnen van Joos, het cultuurprogramma van Ruth Joos. Want de vraag sluimert al langer, klinkt het. De afgelopen jaren zijn verschillende signalen gegeven vanuit de hoofdredactie dat cultuur een steeds minder prominente plaats moest innemen. Niet alleen verdween met de jaren het boekenprogramma van Friedl’ Lesage, Friedl’, een leven in boeken, het programma Joos kwam in de plaats van het uitgesproken cultuurprogramma Mezzo. ‘Er is de angst om iets cultuur te noemen’, klinkt het op de redactie van Radio 1.

Verder wordt in de brief ook duidelijkheid gevraagd over het organigram van Radio 1. ‘Wie is onze baas? Wie bepaalt het beleid en de visie van de radiozender en van de rol die cultuur moet spelen? Dat is op dit moment onduidelijk.’

De brief is positief bedoeld, klinkt het nog. De wens is in de eerste plaats dat er een versneld antwoord komt op vragen die al lang op tafel liggen en problemen die al langer sluimeren.

Dat Joos wordt afgeschaft, blijft voer voor speculatie. Zoals de piste dat het verdwijnen van het programma erop wijst dat Ruth Joos De Ochtend moet redden, dat op dit moment met dalende luistercijfers kampt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in