Ecolo kiest Philippe Lamberts als Europese lijsttrekker
Philippe Lamberts Foto: Bart Dewaele

De Europese volksvertegenwoordiger Philippe Lamberts is zaterdag aangeduid als de lijsttrekker voor Ecolo bij de volgende Europese verkiezingen, ten koste van Isabelle Durant. Lamberts woog op het Europese debat, onder meer over de positie van het Europees parlement ten opzichte van de financiële crisis.

Lamberts kreeg 325 stemmen tijdens een algemene vergadering van de partij, die zaterdag in Bergen was georganiseerd. Europarlementariër Isabelle Durant, die tijdens de verkiezingen van 2009 lijsttrekker voor Ecolo was, haalde 270 stemmen.

De huidige ondervoorzitter van het Europees parlement liet verstaan dat ze de tweede plaats op de lijst niet aanvaardt. Na de stemming bevestigde ze die persoonlijke beslissing.

Ze deelde nog mee dat ze niet op de lijst voor het federaal parlement of voor het Brussels parlement zal staan. ‘Maar ik blijf Ecolo-militante zodat we in de best mogelijke omstandigheden naar de verkiezingen gaan. Ik keer mijn rug niet naar de politiek. Ik wil mezelf meer tijd geven om te bepalen welke rol ik zou kunnen spelen in deze context’, aldus Durant.