Bij de vliegtuigcrash in Fernelmont zijn elf slachtoffers gevallen. Tien parachutisten en de piloot van het toestel overleefden de ramp niet. Ze namen deel aan een luchtdoop voor een van hen, de enige vrouw onder de slachtoffers. Premier Di Rupo, minister Milquet en koning Filip bezochten de plaats van de crash. 'Dit is een nationaal drama', klinkt het.

Het kleine vliegtuigje stortte rond 15.40 uur neer in Marchovelette, in de gemeente Fernelmont. Het toestel, een Pilatus Porter, was rond half vier opgestegen van de luchthaven van Temploux met een groep jonge parachutisten aan boord.

Vleugel verloren

De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk. Volgens ooggetuigen is het toestel onmiddellijk na het opstijgen in moeilijkheden gekomen. Ze zagen dat het een deel van de rechtervleugel verloor en daarop is beginnen ronddraaien tot het uiteindelijk neerstortte in een veld. De stukken van de vleugel werden honderden meters van de plaats van de crash teruggevonden.

Later op de avond bevestigden minister van Binnenlandse Zaken, premier Elio Di Rupo op een persconferentie met burgemeester Maxiem Prévot en brandweerchef Pascal Ligot van Namen dat er inderdaad problemen met een van de vleugels geweest waren. Op de grond zou er daarna nog een explosie geweest zijn waarna er ook brand uitbrak. 

Een opvallend element is dat het toestel in 2000 al eens betrokken was bij een ongeluk in Moorsele. Die geruchten zijn aan de VRT bevestigd door de parachuteclub. Het toestel is na dat ongeval, waarbij verschillende zwaargewonden vielen, weer opgelapt en in gebruik genomen.

Volgens Jean-Claude Nihoul, de burgemeester van Fernelmont, hebben enkele parachutisten nog geprobeerd om uit het toestel te ontsnappen. In het vliegtuig lagen enkele geopende parachutes, zegt hij. 'De drie open parachutes op de plaats van het ongeval bewijzen dat de slachtoffers nog probeerden te springen', zegt Nihoul, die toevoegt dat 'in de regio nog nooit dergelijk drama heeft plaatsgevonden'.

Slachtoffers tussen 21 en 40 jaar

De slachtoffers komen allen uit de buurt van Namen. Ze zijn allemaal volwassen, zegt minister Joëlle Milquett. Een van hen is een twintiger, de anderen zijn veertigers. 'Dit is een drama voor de getroffen gezinnen en voor het hele land', zegt de minister.

Volgens burgemeester Nihoul laten de meesten een jong gezin achter. 'Dit is bijzonder tragisch', aldus Nihoul.

Dat de slachtoffers vielen tijdens een luchtdoop - een verjaardagsgeschenk voor de enige vrouw onder de slachtoffers - maakt het drama extra tragisch, zei premier Di Rupo. 'Het is een drama dat mensen vertrekken om feest te vieren, maar in deze omstandigheden terechtkomen. Dit is een nationaal drama. Het is lang geleden dat er een ongeluk is gebeurd met zo'n draagwijdte.'

 

 

De families van de slachtoffers werden door de politie gecontacteerd en krijgen psychologische begeleiding. Er werd een telefoonnummer opgericht (081/33.77.77), waar nabestaanden van de slachtoffers antwoorden kunnen krijgen op al hun vragen. De burgemeester verklaarde nog dat een rouwkapel zal worden ingericht en hij bedankte minister Milquet 'die ervoor heeft gezorgd dat alle nodige federale diensten werden gemobiliseerd'.

Politici betuigen medeleven

Verschillende politici, onder wie premier Elio Di Rupo en minister Reynders, hebben via twitter hun medeleven al betuigd.