Grootste containerschip aangemeerd in Antwerpse haven
(archieffoto) Foto: BELGA

Het grootste containerschip ter wereld, de Mary Maersk, is zaterdagochtend succesvol de Antwerpse haven binnengevaren. De havengemeenschap reageert opgetogen.

Rond 5.25 uur is de Mary Maersk succesvol aangemeerd in het Antwerpse Deurganckdok op de linker-Scheldeoever. Het schip is 399 meter lang en 59 meter breed en kan 18.000 standaardcontainers laden. Na de losoperaties zal het schip zondagochtend vertrekken.

Normaal gezien zouden het schip en haar 26 bemanningsleden vrijdagavond al aangekomen zijn, maar de aankomst moest door de mist worden uitgesteld.

Volgens administrateur-generaal Jacques D’Havé van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust is de geslaagde opvaart een opsteker omdat het andere schepen over de schreef kan trekken.

‘Aan de komst van een dergelijk schip gaan tienduizenden uren van simulaties vooraf’, zegt Jacques D’Havé, die mee de toestemming moest geven aan deze experimentele vaart. ‘Maar alles is zeer goed verlopen. Het schip gedraagt zich nog vlotter dan we op basis van de simulaties in het Waterkundig Laboratorium vermoedden.’

Ook de doortocht door de zogenaamde Bocht van Bath, een flessenhals voor het Scheldeverkeer, verliep vlekkeloos.

Volgens D’Havé is de aankomst goed nieuws voor de Antwerpse haven, die door de Scheldeverdieping nu effectief bewijst de grootste schepen aan te kunnen. ‘Dit is een absoluut een goed voorbeeld voor andere rederijen. Ik ben er zeker van dat de haven dit soort schepen regelmatig zal aankunnen, alsook dat er meer naar Antwerpen zullen komen.’