Syriëstrijder Jejoen Bontinck is aangehouden
Foto: VRT

Syriëstrijder Jejoen Bontinck is zaterdagmiddag door de onderzoeksrechter in Antwerpen in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en werd aangehouden. Dat meldt het federaal parket.

De 18-jarige Bontinck verschijnt dinsdag voor de raadkamer, die dan zal moeten beslissen of hij in de cel blijft. Het federaal parket geeft geen verdere commentaar over de aanhouding of het gerechtelijk onderzoek.

Syrië

Jejoen Bontinck was in februari naar Syrië getrokken, vermoedelijk om er aan de zijde van Sharia4Belgium te strijden tegen het regime van de Syrische president Assad. Zijn vertrek raakte pas in maart, een maand later, bekend nadat hij contact had kunnen leggen met zijn ouders.

Jejoens vader, Dimitri Bontinck probeerde nadien tot tweemaal toe om zijn zoon naar België terug te halen, zonder succes. Donderdag werd gemeld dat hij op weg was naar huis en vrijdag raakte bekend dat hij al minstens een week in Nederland verbleef.

Toen Jejoen vrijdagavond zijn moeder en broer bezocht in Antwerpen, werd hij door de federale gerechtelijke politie opgepakt. Die ondervroeg hem een heel stuk van de avond en nacht en zaterdag werd de jongeman voorgeleid bij de onderzoeksrechter, waarna hij werd aangehouden.

Vrijwilliger in ziekenhuis

Het federaal parket vermoedt dat Jejoen net als een hele reeks andere jongeren naar Syrië is getrokken op aangeven van Fouad Belkacem of andere leden van Sharia4Belgium en dat hij daar heeft deelgenomen aan gevechten. In interviews met verschillende media ontkent de jongeman dat en zegt hij dat hij op eigen houtje naar Syrië trok om er aan de Turks-Syrische grens in een ziekenhuis te werken als vrijwilliger.