Het Gentse bedrijf EcoNation vordert 500.000 euro van weekblad Knack vanwege het artikel “Succes met licht en lucht verkopen” van afgelopen woensdag. Dat deelt CEO Maarten Michielssens vrijdag mee.

Knack maakte een analyse van het bedrijf dat LightCatcher-daglichttechnologie verkoopt. Volgens Knack lijkt Michielssens niet zuiver op de graat, en het weekblad verwijst daarbij naar enkele gerechtelijke procedures. Journalist Dirk Draulans schrijft dat EcoNation zelfs al her en der “het nieuwe Lernout en Hauspie” wordt genoemd.

“Omwille van de grofheid en beschadigende impact van dit artikel, heeft de raad van bestuur van EcoNation zijn raadsman de opdracht gegeven om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de auteur, de hoofdredactie en de verantwoordelijke uitgever van Knack Magazine die ook op vandaag blijven volharden in de boosheid”, zegt EcoNation in een persbericht. “Er wordt een vordering ingesteld die voorlopig begroot wordt op 500.000 euro en kan bijgesteld worden in het licht van bijkomende schade.”

EcoNation spreekt van een “leugenachtig en kwaadwillig” artikel met minstens 21 feitelijke fouten. Het bedrijf zou de auteur en zijn hoofdredactie daar voorafgaandelijk op gewezen hebben. Ook maakte Knack gebruik van “gefabriceerde documenten en valse stukken, werden verklaringen van getuigen bewust verdraaid of verkeerd geciteerd, en steunt het artikel op erg dubieuze bronnen wiens aantijgingen totaal niet gecheckt werden”.

Michielssens was in het verleden sportjournalist bij Het Laatste Nieuws. Hij schreef in 2007 over doping en drugsfeestjes in de wielerploeg van sportbestuurder Patrick Lefevere. In 2008 ontsloeg de krant hem. Michielssens en de toenmalige hoofdredactie van Het Laatste Nieuws werden veroordeeld tot onder meer 500.000 euro morele schadevergoeding aan Lefevere.

Knack maakte in het artikel overigens bekend dat er een onderzoek loopt tegen Michielssens, omdat hij zou ingebroken hebben in de e-mailbox van Christian Van Thillo, de uitgever van Het Laatste Nieuws.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig