Tal van Europese leiders aanwezig op uitvaartplechtigheid Martens
Foto: BELGA

Op de staatsbegrafenis van Wilfried Martens, die zaterdag plaatsvindt in de Sint-Baafskathedraal in Gent, zullen tal van Europese leiders aanwezig zijn. Onder hen bevinden zich de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Europees president Herman Van Rompuy en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Dat maakte de stad Gent bekend.

Gewezen premier Martens overleed op 9 oktober op 77-jarige leeftijd. Zijn begrafenis vindt zaterdag om 11 uur plaats in Gent. De voormalige premier was meer dan twintig jaar voorzitter van de Europese christen­democraten en een gerespecteerd figuur in Europa.

Tal van staatshoofden en regeringsleiders zullen aanwezig zijn. Onder hen premier Elio di Rupo, Vlaams minister-president Kris Peeters, Brussels minister-president Rudy Vervoort en Karl-Heinz Lambertz, de minister-president van de Duitstalige gemeenschap. Verder zijn ook Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker en de Hongaarse premier Viktor Orban aanwezig.

Ook andere Europese leiders zullen present zijn, onder hen de premiers van Letland en Moldavië en de presidenten van Roemenië, Bulgarije, Georgië en Armenië.

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy zal, zoals hier en daar opdook, toch niet afzakken naar Gent.

De veiligheidsmaatregelen zijn niet min. Over de inzet van de veiligheidsdiensten wordt niet gecommuniceerd, ‘uit veiligheid’. Maar het is nu al duidelijk dat het Laurentplein, het Bisdomplein en de Maaseikstraat in Gent worden afgezet.