Computerprogramma wijst fraudeurs aan

Dankzij een gesofisticeerd computerprogramma kan de sociale inspectie bijna voorspellen welke bedrijven frauderen. In de bouwsector werkt het systeem erg goed, zegt Claude Heirman van de sociale inspectie in de ochtendeditie van De Standaard.

De software brengt bekende gegevens over bedrijven bij elkaar. Op basis daarvan krijgen bedrijven een score die zegt hoe fraudegevoelig ze zijn. De meest risicovolle bedrijven kunnen dan eerder gecontroleerd worden.

Bij gerichte controles op aannemers die er door het systeem werden uitgelicht, liep de helft tegen de lamp. Bij gewone controles is dat 16 procent.

“Vanaf nu hoeven we de bonafide werkgevers niet meer zo vaak lastig te vallen, omdat we van tevoren een veel beter zicht hebben op wie mogelijk fraudeert en wie niet. We zullen dus veel efficiënter kunnen controleren”, zegt Jean-Claude Heirman, de directeur-generaal van de sociale inspectie, vanmorgen in De Standaard.

De sociale inspectie wil het systeem nu ook uitbreiden naar andere sectoren, zoals de horeca, de transport- en de schoonmaaksector.

In de krant

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig