Uw baas wil niet dat u facebookt op het werk
Amper één op de drie werknemers in Vlaanderen kan op zijn werk op Facebook. Een kwart kan niet mailen op de werkvloer. ‘Een ouderwetse opvatting’, zegt Dirk Van Bastelaere van SD Worx.

Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat in Vlaanderen amper één werknemer op de drie Facebook, LinkedIn of Twitter kan raadplegen op het werk. ‘Voor pakweg een productie-arbeider in een fabriek is dat misschien logisch, maar ook in andere sectoren liggen de scores laag’, zegt Dirk Van Bastelaere van SD Worx.

‘De hele digitalisering op de werkvloer loopt flink achter op wat we buiten de werkuren doen. Thuis zitten we allemaal op de iPad, op Facebook en Twitter, maar op het werk is het allemaal veel minder. Een kwart van de werknemers kan niet mailen op het werk, dat is echt opmerkelijk. Een elektronische loonbrief: amper een kwart van het personeel krijgt er een.’

De reden: investeren in technologie kost geld. En personeel laten gebruikmaken van Facebook levert niets op, vrezen werkgevers. ‘Ze zijn bang dat hun werknemers minder productief worden als Facebook ter beschikking staat’, zegt Van Bastelaere.

‘Maar dat is een achterhaalde visie. Werken is vandaag niet 38 uur per week aan je bureau komen zitten terwijl je baas een oogje in het zeil houdt. Vandaag werken we anders en flexibeler: soms vertrekken we vroeger van het werk om dan ’s avonds nog wat thuis te werken, of we staan buiten de klassieke kantooruren in contact met de collega’s. Daar helpen sociaal­netwerksites bij.’

Opmerkelijk: als het is om het personeel te controleren, zijn bedrijven wél vooruitstrevend. ‘De helft van de werkgevers heeft elektronische tijdsregistratie’, zegt Van Bastelaere.