Zo’n vijfhonderdtal landgenoten van een veertigtal organisaties zullen op 15 november de Klimaattrein naar Warschau nemen, om in de hoofdstad van Polen de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) bij te wonen. Dat heeft de vzw Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid donderdag bekendgemaakt.

Van 11 tot 22 november 2013 vinden de internationale klimaatonderhandelingen plaats in Warschau. Het is de 19e keer dat landen samenkomen in de ‘Conferentie van de Partijen’ (COP), georganiseerd door de Verenigde Naties.

Op vrijdag 15 november vertrekt uit Brussel-Zuid een trein met meer dan vijfhonderd klimaatactivisten naar Warschau. De treinreis wordt georganiseerd door Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid vzw.

Sociaal rechtvaardig klimaatakkoord

‘De deelnemers zullen in de marge van de Klimaattop in Warschau manifesteren voor een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord’, zegt Natalie Eggermont, woordvoerster van Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid. ‘De manifestatie moet een tegengewicht bieden aan het Poolse voorzitterschap van de klimaatonderhandelingen. Polen lijkt immers de steenkoolbelangen en de vervuilende, fossiele economie voor te trekken.’

Nu al hebben meer dan veertig organisaties en vijfonderd mensen toegezegd dat ze mee willen, uit zowel ecologische, sociale als syndicale hoek.

Manifestatie

Op het programma staan verschillende activiteiten, met als belangrijkste de manifestatie op zaterdag 16 november. Daarnaast is er een conferentie met de Poolse vakbonden, een samenkomst met antischaliegasactivisten en een rondleiding in Warschau. In de trein worden verschillende lezingen en debatten georganiseerd.

De trein vertrekt op 15 november om 15 uur in Brussel-Zuid en komt terug aan in Brussel-Zuid op 18 november om 6.30 uur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in