Radio 1 voert ‘Joos’ af
Het Radio 1-programma met Ruth Joos wordt geschrapt. Foto: VRT

Vanaf 2014 komt Radio 1 met een vernieuwd programmaschema en ‘opgefriste programma’s’, volgens VRT-radiomanager Els Van de Sijpe ‘maximaal afgestemd op het dagritme en de leefwereld van de luisteraars’. Opvallend is dat het programma ‘Joos’ geschrapt wordt.

De VRT kondigde na de laatste luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) aan dat er zou bijgestuurd worden in het programmaschema. Daaruit bleek namelijk dat Radio 1 nog slechts 6,4 procent van de radioluisteraars kon bekoren. Het leidde tot een nieuw programmaschema, dat donderdag door Radio 1 werd voorgesteld.

De meest opvallende wijziging is het verdwijnen van het programma Joos. Dat werd door de VRT aan onze redactie bevestigd. ‘Cultuur blijft belangrijk in het DNA van Radio 1’, verklaarde woordvoerder Anneke Ernon evenwel. Samen met presentatrice Ruth Joos zal bekeken worden wat Joos’ rol in het nieuwe programmaschema kan zijn.

Hautekiet en Nieuwe Feiten

Radio 1 zegt wel te willen blijven inzetten op ‘sterke en gevarieerde inhoud met veel aandacht voor onder andere actualiteit, sport, cultuur en muziek’, en stelt ‘stap voor stap’ te willen bekijken hoe dat moet gebeuren. Voorlopig staat alvast vast dat het programma van Jan Hautekiet er elke weekdag tussen 9 en 10 uur zal zijn (een uur minder dan voorheen, red.) , ‘strakker en sterk interactief’. Nieuwe feiten verhuist dan weer naar het middag blok: tussen 12 en 13 uur.

Tussen 11 en 13 uur is er dus ruimte voor 'een nieuw en origineel radioformat dat de luisteraars begeleidt doorheen de voormiddag’, klinkt het in een persbericht. ‘’s Avonds tussen 19 en 20 uur is er ruimte voor een originele en eigenzinnige round-up van de dag.’

Over de twee grote actuablokken op Radio 1, De Ochtend en Vandaag, wist de VRT te bevestigen dat de programma’s niet zullen verdwijnen, maar ‘inhoudelijk opgefrist’ worden en ‘meer afgestemd op de luisteraar’ worden.

DNA

De komende weken en maanden werken de Radio 1-medewerkers de concrete invulling van het vernieuwde programmaschema verder uit. Aan de missie en het DNA van Radio 1 wordt volgens Ernon niet geraakt. ’Radio 1 blijft een open informatienet gedreven door wat er in de wereld gebeurt. Bij de concrete uitwerking van die missie houden we wel rekening met een veranderende context en een veranderend mediagebruik van de Vlamingen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in