Huytebroeck: ‘Vlaanderen moet meebetalen’
Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Foto: BELGA

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) vindt dat Vlaanderen ook moet meebetalen aan de Europese milieuboete. Al was het maar voor de vervuiling in de jaren negentig.

Vlaanderen vindt niet dat het moet meebetalen aan de milieuboete van 10 miljoen euro die Europa ons land oplegt. ‘Als we in orde met ons afvalwater zijn, voelen we niet geroepen om bijdrage te leveren’, vindt minister-president Kris Peeters (CD&V).

Daar is Brussels minister Huytebroeck het niet mee eens. Ook Vlaanderen heeft in jaren negentig het afvalwater te weinig gezuiverd, zegt ze op VRT-radio. ‘Het zou van zeer slechte smaak getuigen als men vandaag de bal heen en weer speelt. Indien we kijken naar de datum (wanneer de gewesten aan de Europese richtlijn voldeden, nvdr), zien we dat er een verschil is van een jaar of twee.’

‘Maar op een bepaald moment gingen alle gewesten in de fout’, stelt Huytebroeck.

De Franstaligen betreuren overigens de veroordeling van het Europese Hof van Justitie. Het Hof legt ons land een boete van 10 miljoen euro op omdat de waterzuivering in de gewesten in gebreke blijft.

‘België voldoet vandaag aan alle Europese normen’, aldus Brussels minister Evelyne Huytebroeck. ‘Om daar te komen, hebben we een titanenwerk geleverd. Om nu veroordeeld te worden op het moment waarop we de meet overschrijden, is absurd in deze periode van economische crisis.’