Dit zijn de nieuwe toeristische infoborden
Foto: toerisme vlaanderen

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) en Toerisme Vlaanderen hebben donderdag de 39 nieuwe ontwerpen voorgesteld van de toeristische infoborden. Deze vervangen de bruine toeristische borden langs de Vlaamse snelwegen. 'Door met foto’s te werken in plaats van met pictogrammen, hebben we borden gemaakt die veel directer tot de verbeelding spreken', zegt Geert Bourgeois tijdens de voorstelling in Brussel.

De oude bruine borden uit de jaren tachtig waren dringend aan vervanging toe, zegt Bourgeois. ‘Heel wat borden zijn nog amper leesbaar, andere zijn beschadigd of inhoudelijk gedateerd. De foto’s op de nieuwe borden moeten de voorbijganger een krachtige impressie geven van de toeristische trekpleister.’

In totaal krijgen 23 steden en 14 groene regio’s een nieuw bord. Deze voldoen aan een aantal toeristische voorwaarden, zoals de logiescapaciteit, het aantal toeristische overnachtingen dat ze boeken en hoeveel toeristische attracties en beschermde monumenten ze tellen.

Fotograaf

De geselecteerde steden en regio’s gaven zelf aan welke troeven zij in beeld wilden brengen. Toerisme Vlaanderen stelde een communicatiebureau aan om de borden te ontwerpen en koos voor fotograaf Carl De Keyzer om de beelden vast te leggen. ‘We hebben gekozen voor één fotograaf, om de borden deel te laten uitmaken van één consistent geheel’, aldus de minister.

Het Agentschap Wegen en Verkeer kan nu aan de slag met de borden, die 2,3 op 3,7 meter groot zijn, en in de loop van 2014 langs de snelwegen geplaatst zullen worden. Het totale kostenplaatje van de vernieuwingsoperatie werd geraamd op 550.000 euro. De ontwerpfase zelf kost ongeveer 160.000 euro, aldus Bruno Paternoster van Toerisme Vlaanderen.