HTC Desire 500: bescheiden opfrissing
Foto: htc

Met de One, een knappe supersmartphone die zijn plaats opeist naast de iPhone en de betere Samsung-smartphones, heeft HTC een topper in huis. Zijn al die toeters en bellen niet nodig, dan heeft HTC de Desire 500 in de aanbieding, een bescheiden middenklasser.

De Desire-reeks van betaalbare Android-telefoons gaat bij HTC al een tijdje mee, met wisselend succes. Desire is zeker geen kwaliteitslabel voor degelijke smartphones, maar dit toestelletje verdedigt trots de eer van HTC in de middenklasse.

De Desire 500 ziet er met zijn glanzend witte plastic achterkant en blauwe kleuraccenten jeugdig en verfrissend uit. Voor wie het wat neutraler wil, is er ook een zwarte variant. Het glossy toestel ligt prettig in de hand, en hoewel het design anders doet vermoeden, kan de achterkant toch losgemaakt worden. Handig om de batterij te kunnen vervangen, of de beperkte opslagruimte van 4 GB uit te breiden met een geheugenkaartje.

Acceptabel scherm

Het scherm van 4,3 inch is acceptabel voor een telefoon in deze prijsklasse. De kleuren zijn helder en de kijkhoek is behoorlijk. Maar de relatief lage resolutie van 480 op 800 pixels is een gemiste kans van HTC om met dit toestel het verschil te maken met de concurrentie - er bestaan al gelijkwaardige toestellen met betere HD-schermen.

Wel leuk is dat de Desire 500 een aantal van de softwaresnufjes van HTC’s nieuwe Senses-interface heeft meegekregen. Zo is er het Blinkfeed-startscherm, dat meteen een overzicht geeft van de laatste nieuwtjes op sociale media en daarbuiten. Ook de Zoe-functie van de camera - waarmee korte clips van vier seconden worden opgenomen - is te vinden op de Desire 500. Die korte video’s worden dan automatisch gecombineerd met de ‘gewone’ foto’s tot een langer filmpje dat op muziek wordt gezet en de hoogtepunten van een bepaalde gebeurtenis toont.

Geen ultrapixels, maar opnieuw megapixels

De Desire 500 moet het stellen met een gewone 8-megapixelcamera - de duurdere One-reeks van HTC pakt uit met ultrapixels, die meer licht kunnen registreren dan een gewone megapixel. De camera in de Desire 500 is makkelijk te bedienen en kwijt zich uitstekend van zijn taak, en levert meer dan degelijke beelden af.

Aan de binnenkant van deze smartphone zit een quad-coreprocessor om het toestel en de bijhorende Android 4.1-software aan te sturen. Dat is intussen eerder de regel dan de uitzondering bij smartphones, maar de vierkernige processor in dit toestel heeft helaas niet genoeg spierballen om dat vlekkeloos te doen. Meestal reageert deze Desire vinnig op zijn bevelen, maar er ook zijn nog (te) veel haperingen te merken.

Conclusie

In tegenstelling tot wat de financiële resultaten van HTC doen uitschijnen, heeft de Taiwanese telefoonmaker het voorbije jaar knappe toestellen afgeleverd. Deze Desire 500 springt minder in het oog dan de stijlvolle HTC One en de kleinere One Mini, maar heeft zeker ook zijn verdienste. Al blijft het een toestel waar je niet extreem veel van mag verwachten. Bij alledaags gebruik zal je weinig problemen ondervinden, maar het is zeker geen snelheidsduivel en wie iets meer verlangt zal al snel tegen de limieten van de Desire 500 aanlopen.

HTC Desire 500 (***)
4,3-inch display (toont 480 op 800 pixels), 4 GB opslag, Android 4.1
249 euro

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig