Joke Schauvliege: ‘Lam Gods wordt niet goed bewaard’
Het koningspaar bracht op 16 oktober nog een bezoekje aan het Lam Gods in Gent. Foto: BELGA

Het beroemde retabel Lam Gods, dat in de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt, wordt op dit moment niet goed bewaard. Dat antwoordt Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege op een vraag van parlementslid Marius Meremans .

Meremans (N-VA) wilde van de minister weten welke initiatieven worden ondernomen om de topstukken die in kerken hangen beter te bewaren. ‘De huidige bewaarplek van het Lam Gods voldoet niet aan de vereisten voor een goed behoud’, klonk het in het antwoord van Schauvliege (CD&V).

Het vijftiende-eeuwse meesterwerk van de gebroeders van Eyck wordt sinds eind vorig jaar gerestaureerd in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Dat gebeurt stap voor stap, en panelen die niet onder handen worden genomen, blijven te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal.

Verstopte dakgoot

Afgelopen zomer regende het nog binnen in de Joos Vijdkapel van de kathedraal, waar het werk ooit hing. Door een verstopte dakgoot had het regenwater zich een weg tussen het dak en een tongewelf gebaand. De polyptiek zelf staat in een afgeschermde kast en raakte bij het incident niet beschadigd.

Toch is de bewaring volgens Schauvliege niet oké. ‘De temperatuur en luchtvochtigheid vertonen te hoge fluctuaties, ondanks enkele ingrepen die werden genomen ter stabilisatie van de klimaatomstandigheden in de kooi van het Lam Gods’, stelt ze.

De minister laat samen met minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) een opdracht uitschrijven die de parameters voor een goed behoud moet vastleggen. De twee laten ook een overgangsregeling uitwerken voor de komende tien jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in