Sensoa tevreden met nationaal HIV-actieplan
Foto: sensoa

Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid verwelkomt het HIV-plan ‘dat alle inspanningen rond preventie en zorg bundelt en de bakens uitzet voor de toekomst’. Dat stelt de organisatie dinsdag in een persbericht.

Een centraal element in het plan is volgens Sensoa de combinatiepreventie: het gezamenlijk en afgestemd inzetten van verschillende preventiestrategieën die elkaar versterken. Sensoa verwelkomt deze keuze voor het combineren van interventies die inwerken op biomedische, gedragsmatige, maatschappelijke en structurele factoren.

Een ander element zijn de gedragsmatige factoren, die slaan op de ‘klassieke’ sensibilisatie om mensen aan te zetten om veilig te vrijen. Een ander voorbeeld zijn campagnes om risicogroepen te overtuigen van de noodzaak om zich regelmatig te laten testen op HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Verder is er het maatschappelijk kader. ‘Een samenleving die angst en stigma overstijgt en zich openstelt voor mensen met HIV, draagt bij tot meer openheid en bespreekbaarheid van HIV en veilig vrijen’, vindt Sensoa.

Ten slotte zijn ook een aantal structurele maatregelen nodig, zoals de beschikbaarheid en betaalbaarheid van HIV-medicatie voor iedereen die deze nodig heeft. Ook de terugbetaling van testen op HIV en soa’s of de mogelijkheid om anoniem, snel en gratis te laten testen vindt Sensoa belangrijk.

De uitdaging is nu dat actieplan uit te voeren. ‘Met crisisbudgetten en 58 voorstellen van acties die politiek gezien verdeeld zitten over diverse bevoegdheidsniveaus, zal dat niet makkelijk zijn’, klinkt het. ‘Blijvend overleg zal nodig zijn om de uitvoering van het plan en de afstemming van de werkingen van alle betrokkenen te garanderen.’