De Chromecast is het antwoord van Google op de Apple TV van aartsrivaal Apple: een klein apparaatje waarmee je apps en internetinhoud naar je tv-scherm haalt. Wij konden dit slimme stickje uitgebreid aan de tand voelen.

Officieel is de Chromecast voorlopig enkel in de Verenigde Staten te koop. Wij kochten onze stick vorige week in een Best Buy-winkel in New York waar – we citeren de verkoopster – ‘de sticks niet zijn aan te slepen door alle Europeanen die hier komen shoppen’. Door het grote succes mag iedere klant slechts twee Chromecasts tegelijk inslaan, maar ondanks die maatregel vangen we de eerste dag bot. De volgende dag hebben we gelukkig meer succes.

Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten: omgerekend betaalden we voor onze Chromecast welgeteld 28,12 euro inclusief btw. Het Europese prijskaartje zal waarschijnlijk tussen de 35 en 40 euro gaan schommelen, maar ook dat is slechts een derde van wat je voor een Apple TV betaalt. 

Verschil met Apple TV

Een groot deel van dat prijsverschil zit hem in de hardware. Apples settopbox komt met een hoop functies waar in Googles kleine stick niet eens plaats voor is, zoals een ethernetpoort, Bluetooth en een optische audio-uitgang. Bovendien krijg je er een afstandsbediening bij. Wat mogelijkheden betreft zijn de verschillen echter opvallend klein. Sterker nog, we zien eigenlijk geen enkele ontbrekende functie die de komende tijd niet gewoon softwarematig aan de Chromecast kan worden toegevoegd.

Full-HD HDMI-stick

De Chromecast lijkt op een USB-stick, maar blijkt een HDMI-aansluiting te hebben. Je prikt het kleinood dus rechtstreeks in de HDMI-poort van je televisietoestel. Voor de stroomvoorziening zijn er twee mogelijkheden: je verbindt de stick ook nog met een USB-poort op je tv (via de bijgeleverde USB-naar-mini-USB-kabel), of je plugt deze kabel met behulp van de stroomadapter in het stopcontact. De eerste methode heeft de voorkeur, want dan gebruikt de Chromecast uitsluitend stroom wanneer je de tv inschakelt. Even opletten wel als je een exemplaar uit de States meeneemt of door een vriend laat meebrengen: de stroomadapter heeft in dat geval een Amerikaanse plug.

Zodra je de tv inschakelt en op de juiste HDMI-ingang afstemt krijg je meteen de Chromecast-interface te zien, in Full HD-kwaliteit (1080p). Die interface behelst overigens weinig meer dan een mooie foto met een klokje en een vermelding van de wifi-router waarmee de stick draadloos communiceert. De content moet vooral via de smartphone of een andere bron worden aangeleverd. Dit in tegenstelling tot bij de Apple TV die zelf de nodige apps aan boord heeft.

Niet helemaal geschikt voor België

Wanneer we met de Chromecast aan de slag willen stuiten we op een praktisch probleem. De noodzakelijke apps voor Android en iOS blijken op dit moment namelijk alleen maar te downloaden via de Amerikaanse Google Play-winkel en iTunes Store. Apple-gebruikers moeten daarvoor eerst een Amerikaans account aanmaken wat (zolang je het houdt bij gratis apps) overigens niet zo moeilijk is.

Heb je een Android-toestel, dan kan je de beperking omzeilen door de Chromecast-app (als zogeheten .apk-bestand) te downloaden en te installeren via een andere betrouwbare bron. Voel je daar niet veel voor, dan is de stick verre van onbruikbaar. Je kan namelijk ook via de computer informatie naar het apparaatje – en dus je tv – doorseinen via Googles browser Chrome. Om een lang verhaal kort te maken: (bijna) alle informatie op het actieve tabblad van Chrome kan naar de televisie worden gestreamd, zonder de browserrand en alles daaromheen. De website van De Standaard bijvoorbeeld, maar evengoed een YouTube-filmpje of de tv-programma’s die je via het nieuwe videoplatform Meer.be kan (her)bekijken - schermvullend. Met de uitzendingen van Yelo van Telenet lukte het dan weer niet, waarschijnlijk in verband met auteursrechtelijke beperkingen.

Uitzendrechten

De mogelijkheden met de smartphone zijn – opmerkelijk genoeg – een stuk beperkter. Die worden namelijk bepaald door het aantal apps binnen de Chromecast-toepassing en dat zijn er – bij ons in Europa – momenteel nog maar zeer weinig: op Android heb je YouTube, Netflix en Google Play Movies & TV, op iOS alleen de eerste twee toepassingen. Niet dat het veel uitmaakt, want diensten als Netflix en Google Play Movies & TV zijn bij ons sowieso nog niet beschikbaar. YouTube werkt gelukkig prima, en wanneer we wat verder zoeken blijkt ook de Android-app Play Music over ‘uitzendrechten’ te beschikken. Net als bij Apples tegenhanger iTunes Match verschijnen tijdens het afspelen van je muziek ook netjes de bijbehorende platenhoezen in beeld. Nog opmerkelijk is dat er in de YouTube-app voor iOS ook een ‘uitzendicoontje’ verschijnt wanneer er een Chromecast in het netwerk wordt gedetecteerd. Daarvoor hoef je de omweg via de Chromecast-app dus niet te maken.

Aanrader?

Amerikanen krijgen binnenkort ook muziekdienst Pandora op de stick, en spelers als Hulu en HBO Go (reeds lang aanwezig op de Apple TV) laten daar vast ook niet lang meer op zich wachten. Over het Europese, laat staan Belgische aanbod is nog niets geweten. Maar ondanks de nog beperkte mogelijkheden is het stickje een echte aanrader. Je kan volop content streamen vanaf de browser, YouTube aan je niet zo slimme tv toevoegen en Google Play Music beluisteren via je homecinema. En dat allemaal voor pakweg 35 euro - een koopje. Bovendien krijg je er de komende maanden en jaren gegarandeerd een heleboel functionaliteit bij.

Hopelijk voegt een van de updates ook ‘mirroring’ toe zodat je – net als bij de Apple TV – de hele interface van je smartphone of tablet naar de tv kan ‘kopiëren’. Of het complete bureaublad van je computer, inclusief alle programma’s – van PowerPoint tot je favoriete DivX-speler. Als dat ook nog lukt, dan moet je al een héle goede reden hebben om geen Chromecast in huis te halen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in