Advocaten vinden één-serie 'De Ridder' ongeloofwaardig
Foto: vrt
Advocaten zijn niet te spreken over de manier waarop hun beroep wordt voorgesteld in de nieuwe één-serie 'De Ridder', die zondagavond vlot 1,4 miljoen kijkers haalde.

Voormalig vrederechter Jan Nolf noemt De Ridder, waarin een ambitieuze advocate haar baan opgeeft om parketmagistraat te worden, onverbloemd bullshit.

‘Het scenario gaat ervan uit dat de kijker dom is', zegt hij. 'Fictie is geen excuus om bagger te brengen. Een advocate krijgt slaag in de rechtszaal en iedereen staat erbij en kijkt ernaar? Zoiets kan in de praktijk niet. Maar erger is dat echte beklaagden de indruk kunnen krijgen dat zoiets door de beugel kan.'

Ook meester Bart Vosten heeft zich ‘geërgerd aan de aflevering’. ‘Het klopt juridisch niet. Getuigen beïnvloeden, dat gebeurt bij ons nooit. Voor je het weet, zit je zelf in de beklaagdenbank. En een onderzoeksrechter die plots een verklaring uit zijn boekentas haalt en die doodleuk bij het dossier voegt, dat is toch helemaal te gek?.’

Daarnaast is de prominente bijrol van automerk BMW, een weinig subtiel staaltje product placement, veel kijkers niet ontgaan. Advocaat Mark Huygen hekelt dan ook ‘de voorstelling dat advocatenkantoren op bergen cash zitten’.

De VRT wil er niet veel over kwijt en houdt het op ‘een fictiereeks waarin we een dramatisch verhaal brengen’. Eerder kreeg de zender ook kritiek op de houterige dialogen en opzichtige pruiken in de reeks 'Albert II'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in