Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Willy Claes steunen videocampagne tegen kernwapens
Foto: rr

In een opvallende videoboodschap pleiten onder anderen Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Willy Claes voor de nucleaire ontwapening van België. De twee oud-premiers en de voormalige secretaris-generaal van de NAVO steunen daarmee de campagne ‘Time to Go’ van de Belgische vredesbewegingen.

Eind 2010 ondertekenden de drie politieke zwaargewichten en oud-regeringsleden (Willy Claes was minister van Buitenlandse Zaken) al een opinieartikel dat de verwijdering van kernwapens uit Europa bepleitte. Nu vragen ze in een video dat alle Amerikaanse kernwapens die in de basis van Kleine-Brogel opgeslagen liggen, weggenomen zouden worden.

'De verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Kleine-Brogel is een belangrijke eerste stap naar een kernwapenvrije wereld. Hoog tijd dat ze uit ons land verdwijnen', klinkt het. Aan de video werken nog een hele reeks andere bekende koppen mee, zoals Groen-Kamerlid Eva Brems, zanger Raf Walschaerts, ACW-baas Patrick Develtere en schrijfster Kristien Hemmerechts.

De video moet een nationale manifestatie voor de nucleaire ontwapening van België ondersteunen. Die vindt op zondag 20 oktober plaats in het Jubelpark in Brussel. Volgens organisatoren Vrede vzw, Pax Christi Vlaanderen en het Franstalige CNAPD (Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie) zijn de kernwapens die in België liggen, maar waarvan het bestaan nooit officieel werd toegegeven, 'nutteloos, duur en gevaarlijk'. 'De meerderheid van de Belgen wil die kernwapens weg. Onze regering engageerde zich om mee te werken aan een kernwapenvrije wereld, maar concrete stappen blijven vooralsnog uit.'

Ze vragen de federale regering 'met aandrang' om op korte termijn werk te maken van nucleaire ontwapening, 'te beginnen bij de ongeveer 20 Amerikaanse B61-bommen (tactische kernwapens) gestationeerd in Kleine-Brogel'.

Vorige maand was nog in het nieuws dat België in het geheim akkoord gegaan zou zijn met de modernisering van de Amerikaanse kernbommen op Belgisch grondgebied. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) ontkende toen dat de regering daarover ooit 'een formele of informele beslissing' heeft genomen.

www.timetogo.be.