Campagnemateriaal Vrouwen tegen Islamisering met Louboutinschoenen mag niet meer gebruikt worden

Het campagnemateriaal van Vrouwen tegen Islamisering, waarop Vlaams Belang-politica Anke Van dermeersch te zien is in een korte rok en Louboutinschoenen, erop mag niet verder worden gebruikt. Dat heeft de Antwerpse rechtbank van koophandel beslist.

Een poster van benen met daarop woorden als ‘steniging’ over ‘slet’ tot ‘shariaconform’ was het centrale beeld in de nieuwe campagne van Vrouwen Tegen Islamisering, die enkele weken geleden in Antwerpen werd voorgesteld. ‘De islam is fundamenteel vrouwonvriendelijk, ‘ klinkt het bij de organisatie, die geleid wordt Anke Van dermeersch, fractievoorzitster van het Vlaams Belang in de Senaat.

Op posters en postkaarten wordt op de kortgerokte benen van Anke Van dermeersch op hoge hakken een schaal geprojecteerd. Daarop werden volgende waardeoordelen geplaatst (boven naar onder): steniging, verkrachting, hoer, slet, gematigde Islam en shariaconform.

‘Een vrouw wordt volgens de sharia als inferieur beschouwd. Het symbool daarbij is het verplichten van bepaalde kledij’, stelt voorzitter Anke Van dermeersch. ‘Hoer en slet, dat zijn termen die we naar ons hoofd geslingerd krijgen. Als vrouw verzetten wij ons daartegen.’

Maar de campagne mag nu niet meer worden gebruikt, aldus de Antwerpse rechtbank van koophandel die daarmee schoenenmerk Louboutin, die niet met de campagne vereenzelvigd wilde worden, gelijk geeft.

Canadese studente

Ook de Canadese studente Rosea Lake heeft juridische stappen ondernomen tegen de campagne van ‘Vrouwen Tegen Islamisering’. Lake herkende er namelijk haar eigen werk ‘Judgements’ in. Alleen ging de schaal bij haar van ‘preuts’ tot ‘slet’ en wilde ze zich zo verzetten tegen de beoordeling van vrouwen op basis van hun kledij. Haar zaak komt later nog voor de rechter.