Stievie stoot op problemen
Zal Stievie Homeland tonen? Foto: rr

De Vlaamse zenders willen straks geld verdienen met het aanbieden van ‘licht uitgesteld kijken’ via de betaaldienst Stievie. Maar de Vlaamse productiehuizen willen een deel van de koek. Daar had de VMMa niet op gerekend.

Via Stievie kun je op smartphone of tablet alle programma’s bekijken die de afgelopen 36 uur te zien zijn geweest op de grote Vlaamse zenders. Stievie is een dochteronderneming van VMMa, maar ook de VRT en SBS zijn bij het project betrokken.

Stievie wordt momenteel getest door 10.000 gebruikers. Volgens VMMa-woordvoerder Sara Vercauteren is het nog steeds de bedoeling dat de dienst dit jaar wordt gelanceerd. De prijs is nog niet bekend, maar de geruchtenmolen houdt het op ongeveer 5 euro per maand.

De Morgen berichtte vrijdag dat de VMMa het moeilijk heeft om de rechten vast te krijgen op reeksen van onder meer Fox, Warner en Universal. Bronnen van De Standaard bevestigen dat. Zonder Amerikaanse reeksen zou er van een zender als 2Be niet veel te bekijken vallen op Stievie.

Een deel van de koek

Maar ondertussen blijkt dat er ook met de Vlaamse productiehuizen nog geen akkoord is. Een verschillende visie ligt aan de basis van het probleem.De zenders vinden dat Stievie een vorm van uitgesteld kijken is, en daar betalen de zenders al rechten voor. Maar de televisiemakers zien Stievie eerder als een vorm van video on demand, want je hoeft programma’s niet op voorhand op te nemen om ze te kunnen bekijken. En daarvoor moet afzonderlijk worden betaald. Anders gezegd: als VMMa straks geld verdient aan Stievie, willen de tv-makers een deel van de koek. Daar was niet op gerekend. Bij VMMa klinkt het dat ‘de gesprekken nog lopen’.

Netflix

De jongste maanden zijn de Vlaamse zenders en tv-distributeurs druk in de weer om een overtuigend ‘streaming’ aanbod (video via het internet) te brengen. Zo lanceerde Telenet pas nog Rex en Rio. Dat heeft onder meer te maken met de verwachte komst van de Amerikaanse streaming-gigant Netflix naar ons land.

Ondertussen is echter gebleken dat Netflix in Nederland niet zo positief wordt ontvangen. Het video-aanbod is namelijk veel kleiner dan in Amerika – alweer vanwege rechtenkwesties. Als Netflix Nederland niet stormenderhand inneemt, is het goed mogelijk dat een uitbreiding naar Vlaanderen wat langer op zich laat wachten. En dan is Stievie misschien ook wat minder dringend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig