De beruchte Somaliër Mohamed Abdi Hassan werd op Zaventem gepakt. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de kaping van de Pompei in 2009. Dat schrijft De Standaard in zijn ochtendeditie.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, wat Somalisch is voor ‘Grote Mond’, werd zaterdagochtend opgepakt toen hij op de luchthaven Brussels Airport aankwam met de vlucht vanuit Nairobi, Kenia. Dat heeft de redactie uit goede bron vernomen. Hij werd naar Brugge overgebracht en werd daar door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij zal vervolgd worden voor piraterij.

Afweyne en zijn zoon Abdikadir worden in rapporten van de Verenigde Naties (VN) genoemd als de meest beruchte en machtigste piraten die de kusten van Somalië de voorbije jaren geterroriseerd hebben. Samen met zijn piratenbende ‘Somali Marines’ zou Afweyne sinds 2005 miljoenen dollar hebben verdiend aan het kapen van schepen in ruil voor losgeld.

Hij zou de man zijn die de leiding had van de piraten die in 2009 70 dagen lang de bemanning van de Belgische steenstorter Pompei gijzelde.

Waarom Afweyne naar België kwam, is nog onduidelijk. Maar hij was naar verluidt totaal verrast toen de politie hem in de boeien sloeg.

Naast Afweyne werd nog een hoge Somalische ambtenaar opgepakt die hem vergezelde.

Afweyne heeft veel connecties met de machthebbers in zijn land. De Verenigde Naties klagen er al lang over dat die goeie connecties hem tot op vandaag uit de hand van het gerecht hebben gehouden.

Afweyne is al even piraat af. Hij verklaarde begin vorig jaar op een druk bijgewoonde persconferentie in Somalië dat hij stopte met piraterij om zich voortaan bezig te houden met politiek in zijn land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig