Italië bereidt zeemissie voor in strijd tegen illegale immigratie
Foto: AFP

Italië lanceert maandag een militaire missie in de Middellandse Zee om te proberen verhinderen dat nog meer immigranten sterven tijdens hun overtocht naar Europa.

De afgelopen twee weken deden er zich in het Kanaal van Sicilië, de zeestraat die Sicilië en het Afrikaanse continent van elkaar scheidt, drie dodelijke bootongevallen voor. Zondag vonden reddingswerkers nog eens vijf overleden slachtoffers van een schipbreuk op 3 oktober voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Daarmee loopt de dodentol van het drama op naar 363.

“Maandag zal een Italiaanse militair-humanitaire missie worden gelanceerd met schepen en vliegtuigen. De bedoeling is de veiligheid in dat deel van de Middellandse Zee dat de afgelopen dagen in een kerkhof werd getransformeerd, zo goed mogelijk te verzekeren”, verklaarde premier Enrico Letta. Volgens Letta wordt er voor de operatie “veel geld” uitgetrokken en zal de inzet van de zee- en luchtmacht in de regio worden verdrievoudigd.

De Italiaanse premier benadrukt dat het gaat om een noodmaatregel, in afwachting van de verhoopte Europese interventie. Europa bespreekt de crisis op 24 en 25 oktober, nadat eerder uit Europese hoek het voorstel werd geopperd om een grote veiligheids- en reddingsactie in de Middellandse Zee op poten te zetten. Die zou moeten worden uitgevoerd door Frontex, het Europees agentschap dat bewakingsmissies aan de grenzen van de EU organiseert.