In New York heeft de politie 22 jaar na de feiten een raadselachtige kindermoord opgelost. Het onbekende slachtoffertje, tot nu toe enkel bekend als ‘baby Hope’, kon na een tip en een DNA-analyse eindelijk geïdentificeerd worden. Die doorbraak leidde meteen tot de arrestatie van de vermoedelijke dader, een familielid van het kindje. De man zou de feiten intussen al hebben bekend.

De mysterieuze moordzaak dateert van juli 1991. Bouwvakkers deden toen een gruwelijke ontdekking aan de rand van een grote weg in Manhattan. Onder enkele blikjes Cola in een koelbox vonden ze een vuilniszak met daarin het naakte lichaam van een klein meisje. Het lichaampje was in een verregaande staat van ontbinding. Specialisten slaagden er daardoor niet in om de leeftijd en de identiteit van het meisje te achterhalen. Het was wel duidelijk dat het kind voor haar dood zwaar werd mishandeld.

Begrafenis betaald door agenten

Het kindje werd ‘baby Hope’ genoemd en kreeg een begrafenis die betaald werd door politieagenten. Een vrouw van een van de speurders kocht een wit kleedje voor het kind. Op de grafsteen, die eveneens door de agenten werd betaald, stond een vraag om tips en een telefoonnummer van de politie. Een oproep die twee decennia lang niets opleverde.

Dit jaar boekte een zogenaamde ‘cold case’-eenheid, een groep speurders die zich specialiseert in onopgeloste zaken, dan toch een doorbraak. Volgens de New York Times klopte een vrouw deze zomer bij de politie aan nadat een kennis haar had verteld dat haar zusje lang geleden vermoord werd. De speurders kwamen vervolgens een vrouw op het spoor die de moeder van baby Hope bleek te zijn. Het kind verbleef niet meer bij de moeder op het moment van de moord. Ze zou niet op de hoogte zijn geweest van de dood van haar dochter.

‘Eindelijk gerechtigheid’

Zaterdag maakte hoofdspeurder Phil Pulaski bekend dat de kindermoord eindelijk was opgelost. Baby Hope bleek Anjelica Castillo te heten. Het meisje werd in 1987 geboren en was vier jaar oud toen ze werd omgebracht. ‘Vandaag hebben we de kleine Anjelica eindelijk gerechtigheid gegeven’, klonk het.

Volgens de politie werd de gruwelijke moord gepleegd door Conrado Juarez, een neef van het slachtoffertje. De intussen 52-jarige man zou het meisje hebben verkracht en vervolgens verstikt met een kussen. De zus van de dader zou het lijkje hebben doen verdwijnen. Na die noodlottig dag zou geen van beiden ooit nog over de feiten hebben gesproken.

Juarez werd vrijdag opgepakt en zou zaterdag al een bekentenis hebben afgelegd.