Nys deelt tegenstand meteen tik uit
Nys is meteen op de afspraak. Foto: Photo News

Sven Nys heeft de Grote Prijs Mario De Clercq gewonnen. De renner van Crelan-Euphony haalde het voor Martin Bina en Niels Albert. De wereldkampioen wordt meteen de eerste leider in de Bpost Bank Trofee

Op een uitgeregende omloop op en rond de Hotondberg kwam het er voor de renners vooral op aan om recht te blijven. Een opdracht waarin Kevin Pauwels alvast niet slaagde. De renner van Sunweb-Napoleon Games schoof onder de nadars door en keek al na één ronde aan tegen een achterstand van een halve minuut op een tienkoppig groepje met daarin de andere favorieten. Pauwels zou nooit meer de kop van de koers terugzien.

Voorin ging het tempo ongenadig de hoogte in. Vooral Lars van der Haar toonde zich de eerste ronden erg bedrijvig. De 22-jarige Nederlander nam de eerste ronden voor zijn rekening en pakte tussendoor de eerste vijftien bonificatieseconden van deze editie van de Bpost Bank Trofee.

Verrassende Bina

Het zou tevens het laatste wapenfeit van de Nederlander zijn. Het zware parcours, incluis de vele valpartijen, begon immers haar tol te eisen. In die mate dat de grote mannen, Sven Nys, Klaas Vantornout, Niels Albert en de verrassend sterke Philipp Walsleben, automatisch alleen voorop bleven.

Op twee ronden van de aankomst achtte Nys zijn moment gekomen. De wereldkampioen versnelde gestaag en nam meteen een gaatje van een drietal seconden. Drie seconden werden er vijf, vijf werden er tien. In de achtergrond zette Albert zijn ploegmaat Walsleben op kop, waarna de man uit Tremelo alleen de achtervolging op de wereldkampioen inzette. Albert naderde tot op zes seconden van Nys, maar de wereldkampioen hield stand en bouwde zijn voorsprong opnieuw gestaag uit. Aan de finish bedroeg de voorsprong van de 37-jarige (!) Nys uiteindelijk zeventien seconden op nummer twee, Martin Bina, die op het eind een ontredderende Niels Albert nog bijhaalde.

Uitslag:

1. Sven Nys

2. Martin Bina (TSJ) + 17”

3. Niels Albert + 20”

4. Klaas Vantornout + 1’08”

5. Marcel Meisen (DUI) + 1’08”

6. Thijs van Amerongen (NED) + 1’08”

7. Lars van der Haar (NED) +1’30”

8. Philipp Walsleben (DUI) + 1’36”

9. Bart Aernouts + 1’58”

10. Tom Meeusen + 2’15”