In de nasleep van de politieke crisis in Turnhout heeft de nationale partijraad van N-VA beslist om Tom Versmissen, Mark Vandamme en Danny Vermeyen met onmiddellijke ingang uit de partij te zetten. Dat heeft de partij zondag meegedeeld. Zeven andere bestuursleden blijven tot begin volgend jaar geschorst.

In Turnhout is N-VA intussen in de oppositiebanken verzeild, maar de val van de meerderheid en het conflict binnen de lokale afdeling blijft niet zonder gevolg voor sommige hoofdrolspelers.

Nadat ze vorige maand al geschorst werden, besloot de nationale partijraad dit weekend om afscheidnemend schepen Tom Versmissen en de raadsleden Mark Vandamme en Danny Vermeyen uit de partij te zetten. ‘Zij kwamen geen enkele van de gemaakte afspraken na binnen de afdeling en stortten op die manier Turnhout in een politieke crisis’, klinkt het in een mededeling.

Zeven andere bestuursleden blijven geschorst tot 2 januari 2014. Indien ze zich intussen niet houden aan de gemaakte afspraken, worden ook zij uit de partij gezet, zo vervolgt de mededeling. Bij nog één ander bestuurslid achtte de nationale partijraad de beschuldiging van woordbreuk onvoldoende bewezen en wordt de schorsing opgeheven.

‘De uitgesloten drie hebben hun woord gebroken tegenover de afdeling én tegenover de Turnhoutenaar. Hieraan wordt zwaar getild. Voor mensen die op die manier hun woord niet houden en afspraken niet nakomen, is geen plaats in de N-VA’, zo besluit de mededeling.