‘De komende vijf jaar moet het over economie gaan’
Gwendolyn Rutten (Open VLD) Foto: Bart Dewaele

Na de verkiezingen van mei volgend jaar gaan Open VLD, SP.A en de PS voor een sociaal-economische regering zonder staatshervorming. Ze sluiten zich aan bij wat MR-vicepremier Didier Reynders zaterdag verklaarde. Dat blijkt uit het debat in De Zevende Dag op Eén.

Zaterdag pleitte minister Reynders in Het Nieuwsblad voor een socio-economische regering zonder staatshervorming. ‘Ik vind dat we ons nu vijf jaar lang van elke communautaire beslissing moeten onthouden’, zei hij.

In het voorzittersdebat in De Zevende Dag kreeg Reynders bijval van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. ‘De komende jaren zal de focus op het sociaal-economische moeten liggen’, zei ze. ‘We zijn klaar met het rondje staatshervorming. De komende vijf jaar gaat het om economie en om jobs van mensen. Het gaat het niet over een rondje institutioneel bashen.’

‘Gaat u opnieuw beginnen met confederalisme of over een staatshervorming?’, wou ze weten van N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Als je de focus wil leggen op het sociaal-economische, kan er geen sprake zijn van een nieuwe staatshervormingen. Daar hebben we de tijd en de luxe niet voor', aldus Rutten.

Ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt dat de volgende regering de economie centraal moet stellen. ‘Maar voor de SP.A gaat het niet alleen om de jobs en de cijfers, maar we moeten ook het pessimisme dat sommigen graag voeden, bestrijden. Dat is het perspectief dat de volgende regering moet bieden.’

Eerder had ook PS-kopstuk Paul Magnette verklaard geen zin te hebben in een nieuwe staatshervorming. ‘We moeten nu wel de zesde staatshervorming uitvoeren en zien hoe België beter kan werken. We kunnen nog praten over andere manieren om onze federale regering beter te laten werken, maar we moeten ons in de eerste plaats concentreren op het herstel van onze economie’, klonk het.

Doet de Vlaamse regering het beter dan de federale? De Wever: ‘Sanering gebeurde door 2/3e aan besparingen, snoeien om te groeien, de begroting is in evenwicht, wat een uitzondering is in Europa. Het is niet perfect, maar het mag gezien worden. Rutten pleit er voor om samen te werken om uit de crisis te geraken. Volgens haar zijn er veel gemiste kansen.

De Wever reageerde op de relanceplannen van de federale regering. ‘Duizend euro van de mensen nemen en dan briefje van vijftig teruggeven, dat is geen relance’, klonk het.

De Wever blijft pleiten voor een confederaal model in ons land.