De inwoners van Warschau kunnen zondag in een referendum stemmen over het al dan niet aanblijven van de burgemeester van de stad, Hanna Gronkiewicz-Waltz. Het referendum is een politieke test voor de Poolse premier Donald Tusk en zijn liberale partij PO, waarvan Gronkiewicz-Waltz vicevoorzitster is.

Als ze moet opstappen, komt deze mislukking bij een lange lijst van tegenslagen de voorbije maanden voor de partij van Tusk. Opdat het resultaat van het referendum, dat op vraag van de oppositie georganiseerd wordt, geldig zou zijn, moet de participatiegraad meer dan 29 procent bedragen.

Tusk en zijn partij Burgerplatform (PO), die sinds zes jaar aan de macht zijn, hebben daarom opgeroepen om het referendum te boycotten. De oppositie, onder leiding van Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de Poolse president Lech Kaczynski die in 2010 om het leven kwam bij een vliegtuigongeval in het Russische Smolensk, heeft de inwoners dan weer opgeroepen om ‘hun plichten as burger te vervullen’.

Volgens de laatste opiniepeiling van donderdag zou 32 procent van de kiesgerechtigden de intentie hebben om te gaan stemmen, en zou 74 procent van hen willen dat de burgemeester ophoepelt. Haar wordt vooral verweten dat ze de infrastructuur van de hoofdstad slecht beheert en dat haar administratieve diensten ‘arrogant’ zijn. De 60-jarige Gronkiewicz-Waltz is voormalig gouverneur van de Poolse centrale bank.