Uit inspecties blijkt dat veertig procent van de EU-migranten die beweren als zelfstandige in ons land te werken, helemaal niet actief zijn. Zelfstandigenorganisatie NSZ eist dat misbruiken streng worden bestraft, zo schrijft De Zondag.

‘Ze maken misbruik van het statuut om bijvoorbeeld een verblijfsvergunning te krijgen, gezinsbijslag te ontvangen of OCMW-steun te genieten’, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws over de buitenlandse nepzelfstandigen.

Opmars

Het aantal buitenlandse zelfstandigen in België is tussen 2007 en 2012 met 33 procent toegenomen, zo blijkt uit statistieken van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen. Eind 2012 waren er 99.511 buitenlandse ondernemers actief in België, goed voor 10,1 procent van het totaal aantal zelfstandigen. Vooral de opmars van zelfstandigen uit Oost-Europa en Roemenen in het bijzonder valt op.

Geldboetes

Het NSZ constateert dat er veel misbruiken zijn en dat op die manier het sociaal statuut van zelfstandigen wordt ondermijnd. De zelfstandigenorganisatie eist doorgedreven controles en stevige sancties, zoals geldboetes van minimum 500 euro.